Het ultieme dieet!

Toen ik 20 was besloot ik dat ik te dik was, en viel ik zonder enige moeite tien kilo af. Mijn moeder vroeg me destijds hoe dat zo makkelijk kon gaan. Mijn antwoord was heel eenvoudig: ‘Gewoon, als ik mijn hand niet naar mijn mond beweeg, stop ik er ook niets in’. Mijn moeder was allerminst tevreden met het antwoord; immers, zo eenvoudig is het leven niet.

Aanmodderen
Nu, veertien jaar later, modder ik al een paar jaar aan met mijn gewicht. Vroeger liep ik vijf krantenwijken, tegenwoordig zit ik de hele dag op m’n kont stukjes te tikken. Dat is niet bevorderlijk voor mijn toch al niet zo atletische lichaamsbouw. Ik heb in de afgelopen jaren, zoals velen met mij, vrijwel alles gedaan dat ik online en daarbuiten kon vinden, om maar gewicht te verliezen. Sonja Bakker, Weight Watchers, Atkins (slééécht), Modifast (nóg slechter) en noem het maar op. Ze werkten stuk voor stuk, tot ik ermee stopte. Het is niet dat de kilo’s er letterlijk weer aanvlogen, maar langzaam maar zeker zweefde ik toch weer naar mijn ongewenste gewicht.

Twee oliebollen? Doe normaal!
Op een gegeven moment was ik er helemaal klaar mee, al die diëten. Sonja Bakker vond ik daarbij nog het beste, omdat er wat aan mijn eetgewoonten werd gedaan, maar het was me veel te extreem (ik wil best gras eten, maar niet als gewoonte). Daarbij, toen ze bij Carlo en Irene riep: ‘Ja als er een verjaardag is eet ik gewoon taart hoor, die eierkoeken komen je ook een keer je neus uit!’ kon ik mevrouw Bakker met haar maximaal twee oliebollen op oudejaarsavond (Twee! Doe normaal!) natuurlijk niet meer serieus nemen. Weight Watchers leek heel goed te werken, maar ik ben een cijfertjesgoochelaar, en de hele week op appels leven zodat je aan het eind van de week punten genoeg hebt om je scheel te eten bij McDonalds, is natuurlijk geen gezonde levensstijl.

Ideale methode
Sinds een paar maanden heb ik echter een methode gevonden die uitstekend werkt voor mij. Het is een methode die ik veertien jaar geleden al had bedacht. Wat het is? ‘Gewoon, als ik mijn hand niet naar mijn mond beweeg, stop ik er ook niets in.’ Want mijn moeder had in veel dingen gelijk, maar wat één ding betreft had ze het mis, zó eenvoudig is het leven namelijk soms gewoon wél. En het klinkt inderdaad te simpel, maar wanneer je het terugbrengt tot zo’n basale handeling, is het ineens niet zo moeilijk meer. Toegegeven, ik loop er wel elke dag een stukje bij om te compenseren voor de krantenwijken die ik niet meer heb.

En het mooiste is dat slechte eetgewoonten dezelfde eigenschap hebben als ieder dieet: Zodra je ermee stopt, ga je weer terug naar je gewicht. Ditmaal in positieve zin.