Valentijnsdag: het ultieme cadeau voor foodies

Screen shot 2013-02-12 at 13.30.16

Valentijnsdag staat weer voor de deur. You love it or you hate it. Ook ik heb niet echt iets met cliché cadeautjes of geursets. Maar waar je me wél blij mee kunt maken: eigen gebakken koekjes!

Of je koekjes nu bakt voor je geliefde, je beste vriend of vriendin of gewoon lekker voor jezelf: iedereen wordt er blij van. Stop ze in een mooie pot met een strik eromheen; daar kan geen knuffelbeer tegenop.

Moeilijk kiezen welke koekjes je moet maken? Come on, homemade chocolate chip cookies zijn the best. Vrijwel iedereen lust ze! Ik maak ze graag met noten (zoals pecannoten), maar houd je daar niet van of heeft je lover een notenallergie, dan kun je ze er natuurlijk uit laten.

Voor 12-14 stuks:

  • 160 g bloem
  • 115 g zachte boter
  • 1 ei
  • 180 g lichte basterdsuiker
  • 90 g noten
  • 180 g pure chocolade*

* Je kunt chocolate chips gebruiken (zoals deze), die smelten niet en blijven in mooie kleine rondjes zitten. Voor een wat rustieker effect, of als je geen chocolate chips hebt, kun je ook gewoon een reep chocolade fijnhakken. Sommige stukjes zullen smelten, sommige zullen heel blijven.

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin boter, ei en suiker met elkaar en kneed beetje bij beetje de bloem erdoor.

Hak de noten (ik gebruikte walnoten en pecannoten) en de chocolade en meng ze door het deeg.

Draai bolletjes van een deeg, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze plat tot circa 1 centimeter dik. Laat flink ruimte zitten tussen de koekjes, zodat ze niet tegen elkaar aan bakken.

Bak de koekjes in de oven in circa 13 minuten goudbruin en gaar (let op: elke oven is anders, even testen dus!). Laat ze daarna nog een halfuur tot een uur afkoelen en drogen op het bakpapier. Zo worden ze weer een mooie vorm en worden de chocoladestukjes weer lekker hard.

Stop ze in een mooie pot of koektrommel, lief kaartje erbij, en happy Valentine. Geen dank!

CC foto: Flickr