Lekker potje tongzoenen?

Tongzoenen

Tongzoenen, hoe vaker je het met je liefje doet, hoe meer jullie speeksel op elkaar gaat lijken. Dat blijkt uit onderzoek van TNO.

Tien seconden tongzoenen staat gelijk aan de uitwisseling van 80 miljoen bacteriën. Ter vergelijking: bij een korte kus zonder tong worden er ‘slechts’ 1000 bacteriën gedeeld.

Samen delen

Er werd een onderzoek gedaan onder 21 stellen waarbij monsters werden genomen van hun speeksel en mondflora, de micro-organismen op de tong, voor en na de zoen. De onderzoekers wilden weten in hoeverre de orale microbiota – het geheel van micro-organismen in de mond – bij partners overeenkomt. Een deel van de bacteriën in de mond nestelt zich op de tong en deze mondflora bleek bij partners meer op elkaar te lijken dan de mondflora van vreemden. Nog meer overeenkomsten zijn te zien in het speeksel van partners. “Met iemand samen zijn voor langere tijd en een relatie hebben leidt blijkbaar tot een vergelijkbare verzameling van bacteriën,” vertelt onderzoeker Remco Kort van TNO.

Extra test

Om uit te vinden in hoeverre de bacteriën echt hetzelfde waren- en of ze uitgewisseld werden- dronk een van de twee partners yoghurtprobiotica, wachtte even en zoende zijn of haar partner opnieuw. En wat bleek? De bacteriën uit het drankje, die normaliter niet in de mond worden gevonden, bleken nu ook in het speeksel van de partner voor te komen. Samen met die 80 miljoen andere bacteriën.

Hoe vaker je zoent…

Er is wel een duidelijk verschil te zien tussen de mondflora en het speeksel. Op de mondflora lijkt zoenen niet zoveel effect te hebben. Kort: “Het maakte niet uit of de partners aangaven negen keer per dag of negen keer per jaar met elkaar te tongzoenen. Kennelijk zijn hierin ook andere factoren belangrijk, zoals hetzelfde dieet of bijvoorbeeld het gebruik van dezelfde tandpasta.” Maar bij het speeksel is dus wel dat duidelijke effect aan te wijzen, en geldt: Hoe vaker je met elkaar zoent, hoe meer de (tijdelijke) verzameling bacteriën op elkaar gaat lijken.

Bron: TNO
Beeld: 123RF