Vergeet het geboortebier niet!

Babyshowers, babybrunches, babyparties, tegenwoordig ga je niet zomaar op kraamvisite meer. De kersverse ouders organiseren vaak een heel feest en daar hoort natuurlijk geboortebier bij. Wat? Ja, inderdaad geboortebier. Vergeet die beschuit met muisjes maar!

Onlangs volgde ik op twitter een man die de twitterwereld 24 uur lang op de hoogte hield van de stand van zaken rondom de geboorte van zijn eerste kind. Overigens ook al best bizar want wie zit er nu te wachten op vele details zoals het zetten van een ruggenprik of om de hoeveel minuten de weeën komen.  De stress rondom de geboorte was uiteraard al groot en toen ik hem vroeg of het geboortebier al klaar stond kreeg ik heel veel vraagtekens terug.

Geboortebier
Bij het intypen van de woorden geboortebier op google krijg je vooral Belgische producenten te zien. Voor bierbrouwers is het gebruikelijk om een speciaal bier te brouwen voor de geboorte van hun kind. Er wordt een etiket en nieuwe type bier gemaakt en de kleine mag komen. Tijdens de grote babyshower vloeit het geboortebier dan rijkelijk. De consument kan via diverse sites ook zijn eigen geboortebier laten maken. Dan krijg je weliswaar etiketbier, op een bestaand bier plakken ze een zelfgemaakt etiket, maar het geeft wel een hele leuke dimensie aan het feestje. Wie denkt, wat een onzin! Ik denk echt dat geboortebier de komende jaren aan terrein gaat winnen.

Bij onze zuiderburen begint dit fenomeen steeds grotere vormen aan te nemen. Brouwerijen die hun bier een jongensnaam hebben gegeven, bijvoorbeeld Floris, krijgen ineens wekelijks e-mails over waar het bier verkrijgbaar is voor een babyparty. Het is natuurlijk een heel leuk fenomeen als de kleine spruit in zijn wiegje ligt omringd door allemaal bier met zijn of haar eigen naam. Het is weer eens iets heel anders dan al die beertjes, speeltjes en kraampakjes.

Goed doel
In deze hele geboortebier-trend kan je ook nog een stap verder gaan door voor ieder gedronken bier een donatie te doen aan een goed doel. Op die manier staat er niet alleen zo’n groot bord in je tuin als de kleine is geboren, maar weten ze ook bij de lokale kroeg dat je een kind hebt gekregen. Je regelt met de lokale uitbater dat er één biervat op de tap komt en de opbrengsten gaan naar een goed doel. Erg sympathiek.

Vind je dit nu een leuk idee, dan zijn er diverse mogelijkheden om aan geboortebier te komen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Brouwerij Dudok of op www.eigenbier.nl.
© Beeld: privébezit