Verrassende ontbijtideeën

Wil jij je vent, vriendin, moeder of huisgenoot dit weekend verrassen met een overheerlijk ontbijtje? VIVA zet vijf ideeën voor je op een rij.

Zoete schuimomelet met bosvruchten

Schuimomelet
Ingrediënten voor 4 personen:
• 250 g bramen (diepvries, ontdooid)
• 4 eieren
• 1 limoen (schoongeboend)
• 25 g suiker
• 50 g witte basterdsuiker
• 2 el poedersuiker
• 150 g blauwe bessen
• 7½ g munt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe de bramen in een bolzeef en laat uitlekken.

Splits de eieren en doe 3 eidooiers in een grote mengkom. De 4e eidooier wordt niet gebruikt. Doe alle eiwitten in een grote, vetvrije kom en houd apart.

Rasp de groene schil van de limoen, voeg met de suiker toe aan de eidooiers en klop in 10 min. licht en luchtig. Maak de gardes van de mixer goed schoon en klop de eiwitten stijf. Voeg de basterdsuiker toe en klop tot het eiwit glanst en pieken vormt. Spatel het eiwit voorzichtig door het eidooiermengsel.

Haal de divider uit de bakvorm, deze wordt niet gebruikt. Bestrooi de bodem van de bakvorm met 1 el poedersuiker. Schep het eimengsel er gelijkmatig in. Bestrooi de bovenkant met de rest van de poedersuiker. Bak de omelet in het midden van de oven in ca. 15 min. goudbruin. Verdeel de blauwe bessen en bramen over de omelet en garneer met de munt. Serveer direct.

Bron: Allerhande

Avocadoscones

Recept avocadoscones

Ingrediënten voor 18 scones:
• 140 g havermoutvlokken
• 195 g bloem, plus extra voor bestuiven
• 1 mespunt zout
• 1 tl bakpoeder
• 1 rijpe avocado
• 60 ml kokosmelk
• 115 g ahornsiroop
• 1 tl vanille-extract
• 40 g gedroogde cranberry’s
• 1 el kristalsuiker
• ronde uitsteker met een doorsnede van ca. 7 cm

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal de havermout tot meel in de keukenmachine. Doe het in een mengkom met de bloem, het zout en bakpoeder.

Pureer de avocado, kokosmelk, ahornsiroop en het vanille-extract in een blender of met een staafmixer en roer het met een lepel door het bloemmengsel. Kneed even kort tot alles goed gemengd is — te lang kneden is niet goed! Maak er een stevige bal van.

Strooi wat bloem op het werkblad en rol het deeg uit tot een plak van circa 2 cm dik. Duw de cranberry’s voorzichtig in de bovenkant van het deeg. Bestrooi met de suiker. Neem een ronde uitsteker (of gebruik een glas als je die niet hebt) en steek heel dicht tegen elkaar rondjes uit het deeg. Verdeel ze over de bakplaat. Zorg voor een tussenruimte van een
paar centimeter.

Bak de scones in 12 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze licht gebruind zijn aan de onderkant.

In plaats van cranberry’s kun je ook stukjes gedroogde abrikozen, gedroogde blauwe bessen of rozijnen nemen.

Bron: Bakken met Menno

Baked oats met appel en noten

Recept Baked-oats-met-appel

Ingrediënten voor 1 pers:
• 100gr havermout
• 25gr haverzemelen
• 1/2tl bakpoeder
• snufje zout
• 1 ei
• 200ml (plantaardige) melk
• 1 appel, in kleine stukjes
• 2el rozijnen
• 2el ongebrande notenmix
optioneel: ahornsiroop

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in die groot genoeg is voor je havermoutbeslag.

Meng de havermout, haverzemelen, bakpoeder en zout met elkaar. Als je ervan houdt, kun je een halve theelepel kaneel toevoegen. Klop het ei los en roer samen met de melk, stukjes appel en rozijnen erdoor. Als het beslag te droog is, schenk je er nog een scheutje melk bij. Je houdt uiteindelijk een beslag over met een dikke structuur, maar wat nog wel schenkbaar is.

Schep je beslag in de ovenschaal en bestrooi met de notenmix. Schuif het schaaltje in de oven en bak 20-30 minuten totdat je havermout gaar is en de noten goudbruin gebrand zijn.

Serveer de baked oats met ahornsiroop.

Bron: Francesca Kookt

Ei-muffins

Recept ei-muffins

Ingrediënten voor 9 muffins:
• 5 eieren
• flinke scheut kookroom
• ingrediënten naar keuze zoals: een halve prei, een paar plakjes kipfilet, een beetje geraspte kaas, een gesnipperd uitje,
• snufje zout/peper
• eventueel andere kruiden en bladerdeeg

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 200 graden. Snijd de ingredienten in stukjes. Zelf heb ik gekozen voor prei, kipfilet en een beetje geraspte kaas.

Meng in een mengbeker de eieren met de kookroom, een snufje zout en peper en eventueel andere kruiden.

Vet de muffinvorm in en verdeel de ingredienten over de vormpjes. Ik heb een aantal muffins zonder bladerdeeg gemaakt en een paar met bladerdeeg. Als je muffins met bladerdeeg wilt maken, doe je eerst het (ontdooide) plakje bladerdeeg in het vormpje en daarna de ingrediënten.

Verdeel vervolgens het ei mengsel over de muffinvormpjes tot ongeveer 3/4 van het vormpje. Strooi eventueel een beetje geraspte kaas over de bovenkant.

Zet vervolgens de ei-muffins voor circa 20 minuten in de oven.

Bron: Lekker en Simpel

Spelt-uienbrood

Recept spelt-uienbrood
Ingrediënten voor 1 plat brood:

– 350 gram speltbloem of speltmeel, of een combi van beide
– 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
– 6 eetlepels olijfolie
– 5 uien: witte en rode, of alleen 1 kleur
– 3 eetlepels zwarte olijven
– pluk verse tijm
– pluk verse rozemarijn
– gemalen peper en grof zeezout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe het zakje gist in een kommetje met 180 milliliter warm water en laat even staan.

Doe het speltmeel in een keukenmachine met deeghaken, voeg het water met de gist toe, gevolgd door een flinke snuf zout en 4 eetlepels olijfolie en meng door elkaar.

Snijd de kruiden fijn en voeg aan het deegmengsel toe. Meng nog even kort door elkaar en vorm met je handen tot een deegbal. Doe deze in een afgesloten kom en laat 30 minuten rijzen. Schil en snijd ondertussen de uien in halve ringen en de olijven in plakjes.

Rol met een deegroller de deegbal tot een dunne plak.

Bestrijk met de overgebleven olijfolie en bestrooi met de uien en de olijven. Druk alles goed aan. Het zijn een hoop uien, maar ze slinken in de oven!

Bestrooi tenslotte met grof zeezout en leg de plak op een ovenplaat.

Bak het brood in 30 minuten gaar.

Bron: Chickslovefood

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.