VIVA-test: hoe fit ben je?

hoe fit ben je

Met social media vol strakke lijven zou je bijna denken dat je alleen fit bent als je een sixpack hebt en Instagramwaardige maaltijden eet. Maar hoe zit het echt? In VIVA doen deze week tien vrouwen met verschillende maten en lijven de test. Ook benieuwd hoe het met je conditie staat? Met deze oefeningen kom je erachter.

Door: Armand Noordzee (noordzeetraining.com) | Beeld: Natasja Noordervliet

Benodigdheden

 • Badlaken of yogamat
 • Bank, stoel of kruk

De oefeningen (+ zo voer je ze uit)

Plank
Ga op je buik op de grond liggen. Steun alleen op je onderarmen en tenen, je benen en bovenlichaam duw je van de grond af.

Jumping jacks
Je staat met je voeten bij elkaar en je handen langs je lichaam. Je springt en verplaatst tegelijkertijd je voeten zijwaarts. Terwijl je dat doet, klap je je handen boven je hoofd tegen elkaar. Spring daarna weer terug naar je startpositie.

Glute bridges
Ga op je rug op de grond liggen met je handen langs je lichaam. Trek je voeten omhoog, zodat je met je lichaam een hoek van negentig graden maakt. Breng je heupen omhoog en omlaag.

Knee push-ups
Steun op je knieën en je handen, met je voeten in de lucht. Zorg dat je in lichaam een rechte lijn vormt. Laat je lichaam zakken met je armen, en duw het daarna weer omhoog.

Bank squats
Zet je benen op heupbreedte. Span je billen, buik en schouders aan en ga nu in een gecontroleerde beweging  op de bank zitten. Maak lichtjes contact met de bank en sta daarna zo snel mogelijk weer op. Hou je handen zo hoog mogelijk voor je voor het bewaren van je balans.

Sit-ups
Ga op je rug liggen, met je voeten op de grond en knieën omhoog. Kom omhoog en tik je tenen aan. Ga weer gecontroleerd op je rug liggen, zonder dat je schouders de mat raken.

Hand release push-ups
Steun op je handen en tenen en breng je lichaam naar beneden totdat je plat op de grond ligt. Haal je handen los van de grond, en kom weer in de houding waarin je begon.

Squats
Zet je benen op heupbreedte. Span je billen, buik en schouders aan en ga in een gecontroleerde beweging zitten. Zorg dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Sta zo snel mogelijk weer op. Hou je handen zo hoog mogelijk voor je voor het bewaren van je balans.

Burpee
Sta rechtop. Zak naar beneden in een squat, en zet dan in een snelle beweging je handen op de grond, strek je benen uit en steun op je tenen. Doe een push-up, spring weer terug in je squat, spring omhoog en klap boven je hoofd in je handen.

Warming-up

Met een ‘koud’ lichaam kun je niet sporten. Begin dus met een goeie warming-up. Maak drie rondes met de volgende oefeningen:

 • 20 seconden plank
 • 20 jumping jacks
 • 10 glute bridges

Beginner of gevorderd?

Beslis voor jezelf of je al dan niet een ervaren sporter bent. Sport je niet vaak, heb je snel last van blessures of ben je nog niet zo lang geleden begonnen? Kies dan voor deze set oefeningen en probeer er zo veel mogelijk te doen in tien minuten tijd.

 • 5 knee pus- ups
 • 10 bank squats
 • 5 burpees
 • 15 sit-ups

Sport je al langer? Volg dan de advanced work-out en probeer zo veel mogelijk oefeningen te doen in tien minuten.

 • 5 hand release push-ups
 • 10 squats
 • 5 burpees
 • 15 sit-ups

 

Resultaat: zo fit ben je!

Beginnende sporter
0-3 rondes: niet fit
3-5 rondes: redelijk fit
6-8 rondes: fit
8 rondes: heel fit

Advanced sporter
0-3 rondes: niet fit
3-6 rondes: redelijk fit
6-8 rondes: fit
+8 rondes: heel fit

De tien vrouwen die de fittest al hebben ondergaan, vind je in VIVA 13. Je kunt het blad hier online bestellen, of lees het artikel hier online via Blendle