VIVA’s modellenonderzoek: Tijd voor verbod op dunne modellen

modellen

Al jaren zijn dunne modellen – zowel in de modewereld als daarbuiten – onderwerp van gesprek. In Frankrijk is er inmiddels ingegrepen, daar werd in juni een wetsvoorstel aangenomen voor een verbod op superdunne modellen. Modellen met een BMI dat onder de 18 ligt, worden geweerd door modehuizen. Uit het onderzoek dat EenVandaag in samenwerking met VIVA onder 20.000 deelnemers hield, blijkt dat er in Nederland ook wel oren zijn naar een dergelijk verbod.

Zowel volwassenen (63 procent) als jongeren (65 procent) zijn voor een soortgelijk verbod in ons kikkerlandje. Zij hebben er weinig vertrouwen in dat modehuizen uit zichzelf veranderen en vinden dat modellen nu een onrealistisch voorbeeld aan de jeugd geven – hét argument dat ervoor zorgde dat de Franse overheid de wet instelde. “Modellen vervullen vaak een voorbeeldfunctie voor jonge meisjes. Als hun droomfiguur abnormaal dun is, vergroot dat de kans op het krijgen van anorexia en onzekerheid. Je kunt het hen op zo’n jonge leeftijd niet altijd kwalijk nemen dat ze daar gevoelig voor zijn,” laat één van de deelnemers weten.

Dat klopt als een bus, laten de ondervraagde jongeren weten. 47 procent van de deelnemende meiden geven aan dat dunne modellen veel invloed hebben gehad op hun eigen zelfbeeld, vooral in negatieve zin. “Je ziet een perfect lichaam en je vergelijkt je eigen lichaam daarmee. Dan kom je erachter dat je eigen lichaam wat meer ‘rollen’ heeft of gekke plekjes, die het model op de foto niet heeft. Vooral als jong meisje (puber) ga je er zéker over na denken…”, aldus een respondent.

Het merendeel van de overige respondenten (29 procent) vindt een verbod overigens te ver gaan, de rest heeft hier geen mening over.

Maandagavond zal Gijs Rademaker in EenVandaag uitgebreid op het onderzoek ingaan. Hij gaat in gesprek met ‘curvy’ model Iris Monroe Baker en Glamour-hoofdredacteur Sanne Groot Koerkamp. EenVandaag wordt om 18.15 uur uitgezonden op NPO 1.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.