Vrouwen spenden gemiddeld 5.780 euro in hun leven aan menstruatieproducten

Wij vrouwen geven geld uit aan water als het gaat om anticonceptie, tampons, maandverbanden a.k.a. menstruatieproducten. Dat blijkt ook uit een nieuwe studie van onderzoeksbureau OnePoll. Zo zou een vrouw maar liefst 6.360 dollar, omgerekend, zo’n 5.780 euro (!) besteden aan niet-herbruikbare menstruatieproducten.

En dat terwijl déze producten in Schotland al gratis zijn!

Lees ook: 
Lessen tussen de lakens: Hit the spot

Het onderzoek

Voor de studie werd van 2.000 vrouwen tussen de leeftijd van 18 en 55 jaar een enquête afgenomen. Uit die resultaten kwam naar voren dat de gemiddelde vrouw 13,25 dollar, omgerekend zo’n 12 euro per maand uitgeeft (is toch een avondje wijnen met vriendinnen) aan niet-herbruikbare menstruatieproducten. Dat komt neer op 6.360 dollar ofwel zo’n 5.780 euro in het leven van een vrouw.

Opvallend! 60% van de vrouwen gaf ook aan dat ze rekening moesten houden met die kosten in hun maandelijkse budget en 79% zei zelfs andere dingen op te geven om die producten te kunnen betalen. De meerderheid van de deelnemers was ook van mening dat de overheid gratis menstruatieproducten zou moeten voorzien. Kijk het kunstje af van Schotland zouden we zeggen…

Het kost heel wat geld om een vrouw te zijn!

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat het heel wat geld kost om een vrouw te zijn. We know! Zo zou je gemiddeld tussen de 20 en 30 jaar maar liefst € 19.800 uitgeven aan je vagina. In die prijs zitten zowel anticonceptie, tampons en maandverband, geneesmiddelen om de pijn te verlichten (Aleve Feminax dat kaliber), bekkenonderzoek en uitstrijkjes, condooms, zalfjes tegen de jeuk en behandelingen voor urineweginfecties. Die warme kruik die je graag op je buik legt als het weer de happiest time of the month is vraag je maar onder de kerstboom.

Tot vorig jaar werden menstruatieproducten in ons land ook nog als luxeproduct beschouwd, wat betekent dat er een belasting van 21% op geheven werd. Die tampontaks is – thank god – nu afgeschaft en sinds 2018 vallen tampons en co onder het lage btw-tarief van 6%.

Milieuvriendelijke alternatieven

Sinds enkele jaren bestaan zijn er ook een bups milieuvriendelijke alternatieven op de markt die op lange termijn ook liever zijn voor je portemonnee. Duurzaam materiaal vraagt weliswaar een startinvestering, maar dat bedrag verdien je al snel terug.

En er is voor ieder wat wils. Zweer jij bij maandverband? Dan kan je de overstap maken naar duurzaam materiaal, door te kiezen voor wasbare maandverbanden. Tampongebruikers kunnen op hun beurt overstappen naar de menstruatiecup: een siliconen kuipje dat het bloed opvangt. Vrij nieuw, maar in opmars: menstruatiesponsjes uit natuurlijk materiaal. Die gebruik je zoals een tampon, met als grote verschil dat je ze uitwast en opnieuw gebruikt. De keuze is inmiddels reuze, take your pick!

Banner

Bron: HLN.be, beeld: iStock
Gina is 30 lentes jong, freelance creatieveling en vraagt altijd ‘waarom’? Ze pent en produceert voor print en online, thuis, op kantoor, in de studio of vanuit een zonnig oord (Bali baby) mét dochter Mex (2) aan haar arm of om haar nek. Schrijfspecialisaties? Het wel en wee van #momlife, relatieperikelen (vriendschappen vallen daar ook onder, immers ook een relatie), hippe hotspots en dirty talk, s-e-x.