Waarom thuis koken zo’n goed idee is

koken

Prima reden om dit weekend niet uit eten te gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zelf koken je slanker en gezonder houdt.

Thuis koken is niet alleen leuk –ja, echt!- maar ook nog eens beter voor je gezondheid. Dat blijkt uit recent onderzoek. Hoe minder vaak je thuis kookt, hoe meer je aankomt. Klinkt misschien wat kort door de bocht maar er blijken een boel voordelen te zitten aan regelmatig thuis achter het fornuis te staan.

Kiloknaller

Als je de meeste dagen van de week zelf kookt, krijg je doorgaans minder suiker, vet en calorieën binnen dan mensen die amper koken. En helaas, een maaltijd opwarmen in de magnetron telt niet als koken. Thuiskoks eten zo’n 140 calorieën minder per dag en kiezen bij het samenstellen van hun maaltijden voor minder suiker en vet. Op jaarbasis kan dit waanzinnig schelen in extra kilo’s.

Calorieënbom

Julia Wolfson is co-onderzoeker van de studie die werd gedaan aan de John Hopkins University. Volgens haar zitten kant-en-klaar maaltijden en restaurantvoedsel vaak bomvol calorieën. En is de voedingswaarde vaak lager dan die van een thuisgekookte maaltijd. Zelfs als je met dezelfde ingrediënten thuis iets zou koken, eet je gezonder en minder calorierijk. “Ik heb tien jaar in restaurants gekookt,” vertelt Wolfson, “Dat eten is vaak rijk aan vetten zoals oliën, boter, room en zout en suiker. Er gaat veel meer van in dan wat je thuis aan je eten zou toevoegen.” Frituren gebeurt thuis ook een stuk minder dan in restaurants en dat is een van de meest ongezonde manieren om voedsel te bereiden.

Opvallend

En er iets nog iets interessants uit het onderzoek naar voren gekomen: mensen die vaker thuis koken, eten als ze in een restaurant dineren minder calorieën dan mensen die vaak buiten de deur eten of kiezen voor een magnetronmaaltijd. Hoe dit precies komt, is nog onduidelijk. Mogelijk maken mensen die vaak thuis koken ook in restaurant gezondere of bewustere keuzes. Dit zou kunnen komen doordat ze gewend zijn aan bepaalde gezonde producten thuis en hier in een restaurant ook voor kiezen. Lang verhaal kort: Kook vaker thuis en houd je tailleomtrek binnen proportie.

Bron: Shape
Beeld: 123RF