Wat te doen als je een off day hebt?

off day

Soms kan zelfs de zon die donderwolk boven je hoofd niet laten verdwijnen. Zo deal je met een off day.

Keukenmeid

Of je er nu voor kiest een taart te bakken, en heel hard om jezelf te lachen als ‘ie er totaal anders uit is gaan zien dat het plaatje, of uitgebreid de tijd neemt om te koken, je kunt negatieve gedachten naar de achtergrond duwen door iets actiefs te doen. En waarom niet in de keuken? Dan volgt er ook nog een beloning op je harde werk. Trakteer jezelf ook zeker op pure chocola, bessen en bananen, daar word je acuut vrolijk van.

Buitenbeentje

Ga naar buiten. Of het nu tijdens je lunchpauze is of , als het echt niet anders kan, ’s avonds voordat je gaat slapen. Een blokje om of een wandeling door het park zijn een boost voor je mood. Zuurstof en zonnestralen zorgen ervoor dat er feelgood hormonen in je lijf vrijkomen. Uit verschillende studies is naar voren gekomen dat in de natuur zijn een positieve invloed heeft op hoe we ons voelen. Zit je vast achter je bureau? No worries! Zelfs gluren naar plaatjes met natuur en landschappen verbetert je stemming.

Plaatjes kijken

Over foto’s gesproken… Het kijken naar oude foto’s maakt vrolijk. Dus pak er een oud foto album bij, je weet wel zo’n retro ding uit de tijd dat we nog foto’s in boeken plakten, of ga naar een map op je computer met oude vakantiefoto’s. Uit onderzoek blijkt dat we ons humeur 11% kunnen opkrikken met het kijken naar oude foto’s.

Sporty Spice

Deze kennen we natuurlijk allemaal: ga sporten. Minor detail, de positieve effecten van sporten merk je vooral op de lange termijn. Los daarvan, als je al tijden wil beginnen en er juist op je off day mee start, is de kans groot dat je na het trainen vooral heel trots bent op jezelf en die donderwolk hebt omgezet in een roze wolk, of een ander leuk kleurtje.

Opruimwoede

Naar je eigen troep kijken is een confrontatie met jezelf omdat je ziet wat je eigenlijk nog moet doen. Daarom is opruimen zo’n goede manier om jezelf op te beuren. Na een half uurtje of een uurtje rommel ruimen, ziet het leven er letterlijk anders uit.

Shake it off

Soms is afleiding de ideale manier om uit je hoofd, vol negatieve gedachten, te komen. Luister naar muziek waar je vrolijk of rustig van wordt. Dans in de woonkamer. Ga lang onder de douche of uitgebreid in bad. Ga naar de bioscoop of kijk een serie voor afleiding. Doe een spa sessie thuis. Lucht je hart bij een vriendin. Schrijf het van je af. Schreeuw heel hard (in je hoofdkussen). Ga los op een boksbal.

And last but not least…

Weet dat het oké is om een off day te hebben. Soms moet je flink zwelgen in dat gevoel van ellende om te beseffen dat je je absoluut niet zo wil voelen. Pak je rust en ga op tijd naar bed wetende dat de kans groot is dat je je morgen heel anders voelt. Halleluja!

Beeld: iStock