Weinig drinken en autorijden: net zo gevaarlijk als met bakkie op

drinken en autorijden

Te weinig gedronken? Dan is het verstandig niet achter het stuur te kruipen. Huh? Ja, je leest het goed! Als je niet goed genoeg gehydrateerd bent, is autorijden net zo gevaarlijk als wanneer je een bakkie op hebt.

Uit een nieuwe studie van de universiteit van Loughborough blijkt dat je beter niet kunt rijden als je die dag weinig hebt gedronken. De universiteit heeft dit onderzocht door een experiment met een groep bestuurders, waarvan de helft een paar slokjes water had gedronken, en de andere helft een glas van 200 milliliter water. Vervolgens werden ze de weg op gestuurd. Het gevolg: de bestuurders die slechts 25 milliliter water hadden gedronken, maakten dubbel zoveel fouten als de wel gehydrateerde personen.

Waarom je die fouten maakt? Je hersenen werken minder goed wanneer je te weinig vocht in je lichaam hebt. Het is dan lastiger om na te denken en om je lichaam te coördineren, waardoor je dus vaker de fout ingaat.

Ook drinken zonder dorst

Nu denk je dat je qua hydratatie misschien wel aardig in de richting zit met die paar bakken cappuccino op een dag – die vooral zijn bedoeld om je werkdag te overleven – maar helaas, dat is dus niet zo. Je zult echt meer vocht naar binnen moeten klokken om veilig de weg op te kunnen! Vrouwen zouden gemiddeld 1,6 liter (zo’n acht glazen) vloeistof moeten drinken, voor mannen ligt deze aanbevolen hoeveelheid op tien glazen. Zoals je wel weet is het eerste teken van dehydratatie het hebben van dorst. Maar ook hoofdpijn, loomheid en je licht in je hoofd voelen kan erop duiden dat je te weinig vocht binnen hebt.

Beeld: iStock