Winterdip? Daar hebben vrouwen meer last van dan mannen

Winterdip

In de winter hebben vrouwen het veel zwaarder dan mannen. Dat blijkt wel uit dit onderzoek.

Vrouwen hebben 50% meer kans om last te hebben van een winterdip dan mannen. En dat is niet het enige. We vinden het moeilijker om gemotiveerd te blijven in de winter. En we eten meer comfort food in die periode. Zo’n 33% van de vrouwen gaat goed op extra snacks in de winter.

Gevoeligheid

Mannen claimen minder last te hebben van kortere dagen en minder licht in de winter. Twintig procent van de mannen tegenover vijftien procent van de vrouwen heeft helemaal geen last van een winterdip. ‘Het tekort aan natuurlijk daglicht en het voorbijgaan van de zomermaanden heeft zowel fysiek als mentaal invloed op ons,’ zegt gedragspsycholoog Jo Hemmings, ‘Het onderzoek laat zien dat vrouwen 50% meer kans hebben om last te hebben van een winterdip dan mannen, dit wordt ondersteund door wetenschappelijk bewijs en is waarschijnlijk gerelateerd aan de gevoeligheid van vrouwen voor cyclische veranderingen –hormonaal, biologisch of seizoensgebonden.’

Cravings

Door de kortere dagen veranderen er dingen in ons lijf. Zo wordt er bijvoorbeeld meer melatonine aangemaakt waardoor we ons lusteloos en gedemotiveerd gaan voelen. Daar bovenop komt nog eens dat we behoefte kunnen krijgen aan koolhydraten en suikerrijke voeding. Dit heeft weer als gevolg dat we aankomen en daar voelen we ons dan slecht over.

Zo fix je het

Aan het onderzoek werkten 2000 mensen mee en 66% daarvan gaf aan dat ze zich in de winter minder gemotiveerd voelen. Meer dan 6 op de 10 mensen ervaart ook een negatieve impact op hun algehele staat van zijn. Die winterdip kun je gelukkig te lijf gaan. Bijvoorbeeld met regelmatig sporten, de zon opzoeken en toegeven aan je verlangen om bijvoorbeeld lekker voor de televisie te hangen met een kop warme chocolademelk. Maar veranderingen in je interieur kunnen ook een boost zijn voor je humeur. Get cosy en voordat je het weet, is het weer lente!

Bron: Daily Mail
Beeld: iStock