Winterdipje of een winterdepressie: er is wel degelijk verschil

rebecca_site

Bijna iedereen heeft weleens last van een winterdipje, maar wat veel mensen niet weten is dat een winterdepressie hebben een echte aandoening is. Deze aandoening gaat niet zomaar over en is heel wat erger dan een klein dipje. Hoe dat precies zit? Hoogste tijd om erin te duiken.

Door: Rebecca Hagens

So SAD

Winterdepressies, of beter gezegd Seasonal Affective Disorder is een aandoening die de wintermaanden voor miljoenen mensen over de hele wereld werkelijk ondraaglijk maken. In veel gevallen is SAD een seasonsvariant van een klinische depressie of een bipolaire stoornis, zo stelt Michelle Riba, hoogleraar Psychiatrie en directeur van het University of Michigan Depression Center. Als je jaarlijks last heb van een periode van depressie, is het van belang om de grotere, onderliggende depressie aan te pakken. “Het is makkelijk om het slechte weer de schuld te geven van een slecht humeur, maar mensen moeten niet zomaar roepen dat ze een winterdepressie hebben,” zegt Michelle Riba. “Het is namelijk geen grapje, maar een serieus gevaar voor de gezondheid.”

Sad-tomen

De symptomen van SAD omvatten bedroefdheid, vermoeidheid en het verliezen van motivatie. Met een winterdepressie kunnen de meest dagelijkse taken als onmogelijk worden ervaren en elke activiteit is extreem vermoeiend. Daarnaast kunnen mensen die last hebben van een winterdepressie veel hoofdpijn en veranderingen in hun eetlust ervaren. SAD komt niet alleen maar voor in de winter. Het is zeldzaam, maar het kan gebeuren dat iemand er last van krijgt in lente of zomer. Aanvullende symptomen zijn dan een verhoogd gevoel van irritatie en angstgevoelens. Ook komt SAD vaker voor bij vrouwen, maar dit betekent niet dat mannen er immuun voor zijn. Een depressie kan namelijk iedereen overkomen.

Turn that frown upside down

Lange tijd werd lichttherapie als de enige behandeling van SAD gezien. Hierbij wordt de patiënt blootgesteld aan kunstmatig licht dat erg lijkt op zonlicht. Deze methode kan het lichaamsritme herstellen en dezelfde feel good-hormonen produceren als we van de zon krijgen gedurende de rest van het jaar.
Lichttherapie is echter niet de enige methode om SAD te bestrijden. Aangezien er vaak sprake is van een onderliggende depressie, kan er ook gekozen worden voor een meer ‘traditionele behandeling’ met therapie, medicijnen of beide.
Daarnaast kunnen ook supplementen zoals vitamine D helpen, vooral bij lichtere varianten van SAD.

Niet iedereen die een keer ziek wordt of zich wat minder voelt door het winterweer hoeft meteen te spreken van een winterdepressie. Is het zo dat je er langere perioden last van hebt of wellicht komt het jaarlijks terug? Duik er dan eens wat dieper in. Niemand wil zich natuurlijk sad voelen tijdens de feestdagen.

Beeld: iStock