Witte chocolade (recept)

Het is eigenlijk geen échte chocolade, omdat het geen cacao bevat. Maar daar wordt het niet minder lekker van: witte chocolade. Deze week een recept voor witte chocolade pannacotta met warm rood fruit.

Niet echt, maar wel lekker
Witte chocolade heet chocolade, maar is wit. Terwijl de naam doet vermoeden dat er toch echt cacao in zit. Niet dus. In witte chocolade zit namelijk cacaobóter. Samen met gecondenseerde melk en suiker maakt dat witte chocolade. Het komt wel van de cacaoplant af, dus helemaal nep is het niet.

Koken met chocolade
Zoals je liefhebbers hebt van pure chocolade (ondergetekende) heb je ook witte chocolade-fans. Daarom zien we in het schap witte chocoladeletters, witte chocolade pepernoten, witte chocolade hagelslag en witte chocopasta. Maar laten we vooral niet vergeten dat witte chocolade, net als ‘gewone chocolade’, ook heel lekker is in zoete gerechten en baksels. In muffins bijvoorbeeld, of in koekjes en desserts. Daarom deze week een recept voor pannacotta met – je raadt het al – witte chocolade. In een half uurtje klaar en dan even een paar uur de koelkast in. Piece of cake toetje.

Pannacotta met witte chocolade, voor 4 personen
met rood fruit uit de oven

Nodig

  • 360 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 100 gram witte chocolade
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 2 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
  • 300-400 gram gemengd rood fruit

Maken
1.    Doe de room en melk in een steelpan met dikke bodem op middelhoog vuur.
2.    Week ondertussen de gelatineblaadjes in een schaaltje met koud water.
3.    Smelt de witte chocolade au bain marie of in de magnetron. Als je het in de magnetron smelt, zorg er dan voor dat om de 45 seconden even checkt hoe ver het al gesmolten is. De chocolade kan namelijk verbranden en dat is niet lekker. In voorgaand filmpje wordt 2x een minuut aangeraden, maar ik doe het vaak met meer tussenpozen om te checken of de chcolade niet verbandt. Roer als je checkt ook even door de chocolademassa met een spatel. Op die manier verdeel je de warmte en kristalliseert de chocolade niet. Na ongeveer 3×45 seconden op ongeveer 500 watt, zou de chocolade genoeg gesmolten moeten zijn. Is dat niet het geval, ga dan door totdat het wel gesmolten is.
4.    Ondertussen kookt als het goed is het roommengsel. Laat de massa een beetje inkoken en schep een eventueel melkvelletje eraf. Als de massa wat is ingekookt haal je de pan van het vuur en doe je er de gesmolten chocolade en 2 eetlepels suiker in. Knijp de gelatine uit en roer ook deze door het roommengsel. Zet de pan in de koeling totdat het mengsel wat is ingedikt (en het een laagje op de bolle kant van een lepel achterlaat).
5.    Vet vier kleine koffiekopjes of espressokopjes van ongeveer 150 ml dun in (bijvoorbeeld met zonnebloemolie).
6.    Verdeel de pannacotta over de vier kopjes en zet minstens 3 uur in de koeling (het liefst een nacht).
7.    Zet vier bordjes klaar en verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het fruit in een ovenschaal en bestrooi met een beetje rietsuiker of een beetje honing. Haal het fruit er na 5-10 minuten uit.
8.    Laat een laagje heet water in de gootsteen lopen. Snijd nu met een scherp mesje rondom de randen los van het kopje. Zet ze kort in het hete water (= 15 seconden). Zet elk kopje op een bord en wiebel/schud een beetje terwijl je het kopje ondersteboven op het bord drukt (houd het bord ook vast natuurlijk!). Op een gegeven moment voel je dat de pannacotta binnenin het kopje loslaat en dan haal je het kopje omhoog.
9.    Schep het warme fruit er omheen en maak af met een takje munt.

CC Foto: Privébezit