Word gelukkig, bak een quiche

Iedereen heeft wel eens ‘n dipje. Zeker in de winter… De één gaat hardlopen om stoom af te blazen, de ander duikt de sauna in. Sommigen lezen een goed boek, shoppen er flink op los of zingen keihard mee met Metallica. En ik? Ik bak graag een quiche.

Nu bak ik sowieso graag. Afgelopen zondag nog: ik was klaarwakker om 8 uur ‘s ochtends en besloot uit verveling (en met een knorrende maag in gedachten) koekjes te gaan bakken. Energie kwijt, huis heerlijk geurend, buik blij en vriend helemaal content. Hoeveel vliegen in één klap wil je hebben?

Maar wil je echt het ultieme keukengeluk bereiken, bak dan een quiche. Echt, ik raad jullie dit ontzettend aan. Vooral omdat het zo ongelooflijk simpel is, je al je restjes erin kwijt kan, en iedereen het lekker vindt. Wie houdt er nu niet van deeg, room en een goede vulling? Je kunt eindeloos variëren: van groenten tot een klassieke Lorraine (spekjes!), de geweldige spinazie-zalmcombi, of kip pesto misschien?

Dit is mijn laatste favoriet: met tomaten, courgette en Parmezaanse kaas. Voel ik me toch nog een beetje gezond!

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas + 4 extra voor garnering
  • 2 dl melk
  • 2 eieren
  • 5 middelgrote (rijpe) tomaten
  • 1 courgette, in blokjes (niet geschild)
  • oven (spring)vorm (Ø 24 cm)

Laat de bladerdeegplakjes ontdooien en beleg de taartvorm ermee. Soms is het een beetje puzzelen! Verwijder het overschot aan deeg. Klop in een kom de Parmezaanse kaas met de melk en eieren los. Snijd blokjes van de courgette en bak deze in een pan in 5 minuten beetgaar.

Verdeel de courgetteblokjes en de (eventuele gehalveerde) tomaten over de bladerdeegvorm. Giet het quichemengsel in de vorm en bestrooi met 4 eetlepels extra Parmezaanse kaas voor een lekker korstje. Bak de quiche 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C tot hij gaar en goudbruin is. Serveer met een frisse salade.

Was dat makkelijk of makkelijk? Dacht ik al. Smakelijk!

Foto: eigen bezit