Zelf maken: geroosterde paprika’s

Rauw, geroosterd, gekookt of gebakken. Groenten zijn veelzijdig en het leuke is dat elke bereidingswijze haar eigen effect heeft.

 

Zwartgeblakerd
Ik kan er lang of kort over zijn. En hoewel ik lang van stof ben, hou ik het vandaag kort. Want dan blijft er meer plaats over voor mijn moeders recept voor geroosterde paprika’s én de fabuleuze tacosaus waarin ze verwerkt zijn. Niet in een tacobui? Geroosterde paprika’s zijn ook héél lekker in couscoussalade of als bijgerecht (met goede olijfolie, peper en zout).

Geroosterde paprika’s

Nodig

  • Paprika’s (gewassen en in alle kleuren)
  • Papieren zak of grote schaal die je met vershoudfolie kunt afdekken

Maken
1.    Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de paprika’s in zijn geheel op de bakplaat.
2.    Zet de oven op 200 graden (voorverwarmen is niet nodig).
3.    Hoe lang het duurt om ze te roosteren, hangt een beetje van je oven af. Dat verschilt, dus de eerste keer moet je het een beetje uitproberen. Zet de kookwekker op 30 minuten en check dan of de paprika’s al zwart blakeren. Is dit niet het geval, wacht dan nog even tot dat wél gebeurt. Bij mij duurde het ongeveer 45 minuten.
4.    Zijn ze aan de boven- en onderkant zwart geworden, draai de paprika’s dan – met een tang – een kwartslag om. Geef de andere kant ook tijd om te roosteren. Dit zal minder lang  duren omdat de oven op temperatuur is, dus hou ze in de gaten.
5.    Wanneer de paprika’s rondom zwartgeblakerd en geroosterd zijn, haal je ze uit de oven. Doe ze in een papieren zak (vouw goed dicht) of in een grote schaal die je afdekt met vershoudfolie. Laat 20 minuten rusten.
6.    Haal de paprika’s uit de zak of schaal, trek het steeltje eruit en snij ze in kwarten.
7.    Ontvel de paprika’s nu per kwart en schraap met een mes de zaadjes eruit. Dit zou nu redelijk makkelijk moeten gaan (maar het blijft een beetje viezevingerwerk).
8.    Klaar! Nu kun je je zelfgeroosterde paprika’s gebruiken. Waarvoor?

Bijvoorbeeld voor tacosaus
lekker bij tacochips

Nodig

  • 1 gesnipperde ui
  • 1 groene paprika, heel fijn gesneden
  • 2 blikken gepelde tomaten, gepureerd
  • 5 geroosterde paprika’s, in de hakmolen fijngemaakt
  • Bosje verse koriander (blaadjes van de steeltjes plukken)
  • 1 geperste teen knoflook
  • Snufje komijnpoeder
  • Snufje ketoembar
  • Snufje chilipoeder
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel limoensap
  • Beetje sambal badjak, tabasco of chilisaus
  • Zout en peper

Maken
1.    Laat de ui in een pan met dikke bodem op een laag pitje glazig worden (in een beetje zonnebloemolie).
2.    Doe er dan de groene paprika bij en laat die zacht worden.
3.    Voeg de ketoembar en komijn en knoflook toe.
4.    Zet het vuur iets hoger en roer even goed door (ongeveer 2 minuten).
5.    Voeg dan de gepureerde bliktomaten toe. Begin met de helft. Als je de saus straks te dik vindt, doe je er pas de tweede helft bij.
6.    Voeg dan een flinke snuf zout toe en wat peper, chilipoeder, verse koriander (niet alles) en een paar druppels tabasco (of een bovenstaand alternatief).
7.    Voeg de gehakte geroosterde paprika’s toe.
8.    Geef de saus tijd om op smaak te komen (mag best een uurtje op laag vuur pruttelen).
9.    Proef nog een keer goed of de saus op smaak is. Doe er eventueel nog een schepje suiker of wat tabasco bij en maak af met de rest van de verse koriander.

CC Foto: Privébezit