Zin in zoet of vet eten? Daar is een verklaring voor…

Zin in zoet

Wat we in onze mond stoppen wordt mogelijk gestuurd door wat er in onze buik zit…

Bepaal je echt zelf wat je eet? Volgens nieuw onderzoek spelen de biljarden bacteriën in onze buik een belangrijke rol bij de voedingskeuzes die we maken. Mensen hebben bacteriën nodig om te overleven maar het lijkt erop dat diezelfde bacteriën ook onze eetlust, stemmingen en onbedwingbare trek beheersen. Een gedeelte overleeft op suiker of bijvoorbeeld op vet. Je zin in zoet kan dus een heel andere oorzaak hebben.

Wij willen donuts!

“Bacteriën in de darm zijn manipulatief,” zegt dokter Carlo Maley hoofdonderzoeker en directeur van UCSF Center for Evolution and Cancer. “Er is een verscheidenheid aan belangen vertegenwoordigd in het mircobioom (alle biljoenen vriendelijke bacteriën bij elkaar). Een deel daarvan is afgestemd op ons dieet, een deel niet.” Basically is er dus belangenverstrengeling in de buik gaande. Stel dat jij graag wil afvallen en vet eten wil vermijden, dan kan het dat de bacteriën in je buik schreeuwen om vet en jij de verleiding daardoor niet kan weerstaan.

Smaakmakers

Hoe dat kan? Bacteriën geven chemische stofjes af in ons lichaam. De darmen en hersenen zijn met elkaar verbonden. Dus je kunt stellen dat bacteriën je hersenen als het ware kunnen ‘gijzelen’ door het vrijgeven bepaalde stofjes. Dit heeft invloed op onze smaakreceptoren. Als we vervolgens iets anders eten dan het voedsel waar onze buik om vraagt, kunnen we ons slecht gaan voelen.

Overgewicht

En er is meer onderzoek gedaan naar bacteriën en de invloed daarvan op ons gewicht bijvoorbeeld. Zo werd er door de Washington University geëxperimenteerd met muizen en darmbacteriën van slanke tweelingen en obese tweelingen. De muizen kregen dezelfde voeding maar de diertjes die bacteriën hadden ontvangen van een zwaarlijvige tweeling ontwikkelden meer lichaamsvet. En op het moment dat de muizen bacteriën kregen van dunne tweelingen, keerden ze terug naar een normaal lichaamsgewicht.

Mix it up

Vorige maand onthulde een studie van het King’s College in Londen dat onze bacteriën net zo individueel zijn als onze genen. Dit zou uiteindelijk kunnen betekenen dat mensen die het bijvoorbeeld niet lukt om af te vallen therapieën zouden kunnen krijgen met bepaalde bacteriën om hun overgewicht kwijt te raken. Je genen kun je niet veranderen maar de samenstelling van je microben wel. Volgens onderzoekers kunnen onze darmbacteriën veel duidelijkheid geven over dingen die ons al jaren verwarren als het gaat over voeding, gewicht en gedrag.

Bron: Daily Mail
Beeld: 123RF