10 dingen die iedere thuisblijfmoeder herkent

thuisblijfmoeder

Nee, je werkt inderdaad (tijdelijk) niet. Maar dat is heus niet altijd rozengeur en maneschijn. Deze dingen herken je sowieso als thuisblijfmoeder.

  1. Je bent altijd aan de beurt. Je (werkende) partner vindt het wel lekker makkelijk dat jij de kinderen naar school brengt én weer haalt, boodschappen doet, het huishouden regelt, mantelzorger bent voor je (schoon)moeder, pakjes aanneemt voor de werkende buurvrouw, de buurkinderen opvangt, dokters- en tandartsbezoeken regelt, een gezonde maaltijd kookt…
  2. En alsof dat nog niet druk genoeg is: je bent áltijd het haasje als het aankomt op luizen pluizen/knutselclub/ voorleessessies/ schoonmaaksessies/schoolreisjes/avondvierdaagse/andere last-minute activiteiten in de klas.
  3. Op onverwachte vrije dagen, zoals studiedagen, heb jij een huis vol herrie. Werkende moeders weten je wel te vinden om een dagje hun kids onder te brengen. Natuurlijk zijn ze tot wederdienst bereid, alleen hebben ze ‘een beetje weinig tijd…’
  4. Schoolvakanties zijn een drama. Tuurlijk, je houdt van je kids, maar die lamlendigheid en dat geruzie onderling. En dat een, twee of zelfs zes weken lang. Boodschappen doen met twee jammerende kinderen in je kielzog: echt een feestje.
  5. Gelukkig hoeft je kind niet naar de buitenschoolse opvang. Dat scheelt geld, maar dat betekent natuurlijk niet dat het eenvoudig rondkomen is van één of anderhalf salaris.
  6. De sociale druk: ‘vind je het niet zonde van je studie dat je nu niet werkt?’ Of: ‘Zo kun je jezelf toch niet ontwikkelen als mens?’ Zucht…
  7. Gymspullen, lunchtrommels, pauzehapjes… allemaal jouw verantwoordelijkheid. En alles is altijd kwijt om 7 uur ’s morgens.
  8. Schuldgevoel als je blij bent dat de kids op school zitten, zodat je even tijd voor jezelf hebt. Moet je niet eigenlijk nog iets doen? Stofzuigen, de was, opruimen, boodschappen…
  9. Je wordt bijna fysiek aan de kant gedrukt door rennende werkende ouders die de trein/bus moeten halen of naar hun auto sprinten om half 9 ’s morgens. En ’s middags van je sokken gereden door alle ouders die hun kind last-minute oppikken van school.
  10. Als de juf/meester zegt dat je je kind best een middagje kunt thuis houden als het net is gestart met school/zich niet helemaal lekker voelt, weet je gewoon dat ze denken: jij hebt toch niks te doen vandaag. Respectloos. En niet waar bovendien.

Lees ook:

10 dingen die iedere (fulltime) werkende moeder herkent

Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar €9,95 of 8 nummers voor €19,95.

Beeld Sanoma Beeldbank