5 tips voor het kiezen van een babynaam

babynaam

Het is nogal wat, het kiezen van een babynaam. Niet alleen is het iets persoonlijks, het is ook de naam die jullie kind de rest van zijn of haar leven moet dragen. En niets maakt de identiteit van je kind zo sterk als de naam.

Wie weet heb jij al je hele leven één specifieke naam in je hoofd en kan je partner zich daar totaal niet in vinden. Wat doe je dan? Er komt genoeg kijken bij het kiezen van een babynaam. En wist je dat die keuze vroeger een stuk makkelijk was? Toen gingen de namen nog over van vader op zoon en van moeder op dochter. Dat beperkte de keuze nogal! Nu is er keuze uit honderden namen en komen er elk jaar weer nieuwe namen bij. In Nederland zijn we erg fan van korte namen. Waren eind jaren vijftig Jan, Piet, Henk, Peter en Hans nog de populairste jongensnamen, nu gaan we massaal voor Daan, Bram, Milan, Finn en Sem. Zo ook voor meisjes. Annie, Bep, Marie(tje), Mien en Willie zijn inmiddels vervangen door Sophie (al jaren een favorite), Emma, Julia, Mila en Tess. Zit de naam voor jouw kind hier niet bij? Geen zorgen, wij geven je een aantal tips voor het vinden van de juiste naam!

Research

Heb je een naam op het oog? Google die naam dan, zodat je zeker weet dat je zoontje of dochtertje niet naar een moordenaar, pornoster of dictator vernoemd wordt. Tenzij je dat wilt natuurlijk.

Voor-en achternaam

De voor-en achternaam moeten natuurlijk goed bij elkaar passen, het liefst zo goed als yin en yang. Spreek daarom de voor- en achternaam hardop achter elkaar uit om te horen of ‘het klinkt’.

Initialen

Het is niet iets waar je 1, 2, 3 aan denkt bij het verzinnen van een naam, maar let ook op de initialen. Want de initialen van de voornaam kunnen in combinatie met de achternaam zorgen voor hilarische combinaties.

Volwassen

Besef goed dat een naam een leven lang mee moet gaan en ook mee gaat naar sollicitatiegesprekken. Ook voor een volwassen man of vrouw moet de naam leuk klinken.

Verkorte namen

De kans is groot dat ook de naam van jouw kind een afkorting krijgt. Is de naam dan nog steeds zo leuk? Denk hierbij niet alleen aan hoe jij de naam korter zal maken, maar ook aan de andere opties. Michelle wordt al snel Mies en Karen wordt bijvoorbeeld Kaar.