4 dingen die iemand je best wel had mogen vertellen over het eerste jaar moederschap

moederschap

Dat een baby niet alleen een bundle of joy is, kun je van te voren wel bedenken. We weten allemaal dat hetgeen wat er in die luier zit echt niet naar rozen ruikt. Toch wordt moederschap vaak de hemel in gejubeld, terwijl de eerste periode soms best ‘standje overleven’ is. Daarom geven we je de heads up: vier dingen die je wilt weten, over dat eerste jaar.

1. Dat iedereen liegt over hoeveel (en waar) hun baby’s slapen.

Moeders die gelukzalig glimlachend je vertellen dat hún mini-me acht uur doorslaapt? Voor 99,3 procent kans dat het een leugen is. Waarschijnlijk heeft de kleine één keer goed doorgetukt en wordt dat verhaal steeds weer verteld. Omdat kersverse ouders trots zijn op hun kroost hebben ze de neiging om het succes te delen en te zwijgen over de avonden waarop hun pasgeborene pas na drie uur wiegen en zingen in slaap viel. En niet in hun eigen bedje, maar naast ze op de bank.

2. Dat je voortdurend rondloopt met de angst dat er iets vreselijks gaat gebeuren

Schrijfster Elizabeth Stone schreef ooit: ‘To have a child, is to decide to have your heart go around walking outside your body.’ Vanaf het moment dat je uit het ziekenhuis ontslagen wordt, of bij een thuisbevalling, voor het eerst alleen bent met je kind, gaan de radartjes in je hersenen werken. Wat als het stopt met ademen in de slaap, wat als het stikt tijdens het eten, wat als een vreemde het huis binnendringt en de baby ontvoert terwijl ik sta te douchen… Het zijn heftige gedachtes, maar gelukkig zijn ze heel normaal. Al weet je dat niet, omdat we deze angsten voor onszelf houden. Het slechte nieuws: dit gaat nooit meer echt over, ook niet als je ‘bundle of joy’ de baard in zijn keel krijgt. En dat heeft iets te maken met dat hart wat buiten de deur aan de wandel gaat.

3. Dat die mijlpalen ontzettende onzin zijn, en je ze toch hartstikke belangrijk gaat maken

Wanneer je kind moet gaan kruipen, lopen of praten, er zijn boeken vol over geschreven. En als jouw kind niet aan die verwachting voldoet? Paniek! Maar: dat is dus niet nodig. Het ene kind loopt sneller, maar ontwikkelt zich op een ander vlak minder snel. Het andere kind blijft (voor je gevoel eeuwig) een soort kruip/loop beweging maken maar weigert ‘normale’ pasjes te zetten. No worries: dat kinderen niet voldoen aan de voorgeschreven regels is eerder regel dan uitzondering.

4. Dat moederschap iets is wat je vanuit je intuïtie doet

En iets vanuit je gutt-feeling doen betekent dat je het soms niet kunt verklaren, maar je gewoon doet wat dat gevoel in je buik je opdraagt. Het is heerlijk dat er zoveel boeken over opvoeding en je baby bestaan, en sla er vooral ook eens een open, maar houd je eigen intuïtie als leidraad. She knows best!


Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen

Bron PureWow | Beeld Shutterstock
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.