7x bevallingstrends

Bevallingtrends: je kunt het zo gek niet bedenken, of het bestaat. Van de orgasmebevalling, tot het drinken van de placenta.

Tekst: Desiree Hoving | Illustraties: Levi Jacobs via New Chique Agency

 1. Even wat bacteriën toedienen
  Beval je met een keizersnee, dan mist je baby de bacteriën uit het geboortekanaal. Terwijl die volgens onderzoek juist gunstig zijn voor de darmflora en dus het immuunsysteem. Sterker nog: vaginaal geboren baby’s zouden minder vaak last hebben van allergieën en obesitas. Daar is iets op gevonden: microbirthing. Daarbij smeer je na een keizersnee de mond en ogen van je baby in met een wattenstaafje dat je door je punani hebt gehaald. Artsen zijn er daarentegen vaak geen voorstander
van omdat het ook ziektes kan overbrengen.
 2. Lotus birth
  Nóg wat langer met je baby verbonden blijven na de geboorte? Dat kan. Het idee: je knipt de navelstreng niet door, maar wacht tot deze vanzelf de placenta loslaat. Soms duurt dat wel zes dagen, aldus de Britse moeder Adele Allen die haar verhaal in geuren en kleuren in allerlei media deelde. Ze zorgde dat de placenta lekker bleef ruiken door er rozenblaadjes en zout overheen te strooien. Medici raden het trouwens af: het bloed in de placenta kan geïnfecteerd raken, waardoor de baby ziek kan worden.
 3. Placenta-smoothie, iemand?
  In plaats van je placenta weg te gooien, kun je ’m ook bewaren en opeten. Je kunt er een soort pilletje van laten maken, maar sommige vrouwen verwerken hem liever in een smoothie of gewoon in de avondmaaltijd. Het gerucht gaat dat het consumeren van de placenta de melkproductie verhoogt en het risico op een postnatale depressie vermindert. Ook zou de placenta belangrijke voedingsstoffen bevatten die je na de bevalling nodig hebt. Om die laatste reden eten dierenmoeders hun placenta op. Voor mensen is het echter niet zo heilzaam, blijkt uit onderzoek. Toch iets ‘doen’ met de placenta? Neem hem mee naar huis en begraaf ‘m ergens. Dat doen moeders in veel Afrikaanse landen ook.
 4. Uit de stuit
  In drie tot vier procent van alle zwangerschappen zit de baby verkeerd om in de buik: de stuitligging. Krijg zo’n eigenwijsje dan maar eens met het hoofdje naar beneden. Het schijnt te kunnen met moxa; accupunctuur in je kleine teen. Tenminste, als je in alternatieve geneeskunde gelooft. Wetenschappers achten de kans dat een baby draait door moxa erg klein. Bovendien draaien veel baby’s op het laatst uit zichzelf in de goede richting.
 5. Gentle sectio
  Hoewel een keizersnee een medische ingreep blijft, is er een manier om zo’n bevalling zo ‘natuurlijk’ mogelijk te laten voelen voor zowel moeder als kind. Bij de ‘gentle sectio’ (niet in alle gevallen mogelijk, alleen bij een ‘geplande’ keizersnee, en niet in alle ziekenhuizen) nemen ze de tijd, zie je je baby geboren worden en mag hij of zij meteen bij je liggen. Het licht wordt gedimd, de temperatuur verhoogd, het operatiedoek is doorzichtig en je mag zelfs je eigen muziek uitkiezen.
 6. Solobevalling
  Stel je voor: je gaat in je eentje naar een mooie plek en je komt terug met z’n tweeën. Dat is het ideaalbeeld van unassisted childbirth, bevalling zonder hulp van een verloskundige. En soms zelfs zonder partner. Het idee achter deze DIY-bevalling is dat je de natuur zijn gang laat gaan. Dat zou prettiger, veiliger en minder pijnlijk zijn dan in het ziekenhuis bevallen. De methode is omstreden, maar wel toegestaan in Nederland.
 7. Orgasmebevalling
  Bevallen is het tegenovergestelde van geil, toch? Daar denkt de Australische Angela Gallo anders over. Zij masturbeerde tijdens de weeën en schreef er een veelgelezen blog over. Klaarkomen zou best eens kunnen helpen bij de bevalling, want het hormoon dat je bij het baren nodig hebt, komt ook vrij als je sex hebt: oxytocine. En hoe meer oxytocine, hoe meer endorfine je lijf aanmaakt, en dat is dan weer een natuurlijke pijnstiller. Dus.

In VIVA Mama lees je deze week over zwangerschaps- en bevallingstrends. Van dansend baren, tot een papacursus. Je kunt VIVA Mama online bestellen.