Als je kind gecorrigeerd wordt door iemand anders

Elke week zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: bemoeien met de opvoeding. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Herkenbaar; je let éven niet op en je kind haalt weer een van z’n fratsen uit. Maar voordat je er iets van kunt zeggen, hoor je je vriendin in strenge taal jouw kind corrigeren. Het overkomt forummer MissCupcake123 geregeld; haar kind wordt belerend toegesproken door familie en vrienden, terwijl ze er zelf naast zit. Hoe dealen de VIVA-forummers hiermee?

 Tekst: Saskia Winkens
  • Pejeka: “Ik heb over het algemeen op niemand kritiek. Maar als een kind mijn bank gebruikt als trampoline of zijn speelgoed tegen mijn meubilair slingert, grijp ik in. Als de ouders er niks van zeggen of het laten bij een ‘Jantje, niet doen’, zal dat wel moeten. Vooral wanneer Jantje zich niks aantrekt van zijn ouders en vervolgens een speelgoedautootje in mijn parket begraaft.”
  • Candy16: “Ik probeer me nooit zo druk te maken. Mijn familie heeft altijd commentaar. Ik denk dan: honderd mensen, honderd meningen over hoe je zaken moet aanpakken. Ik doe het op mijn manier. Mijn kinderen zijn soms vervelend en dan begrijp ik dat mensen zich daaraan ergeren. Elke seconde let ik op ze en ik grijp in zodra ze ongepast gedrag laten zien. Bij mijn ouders is dat lastig, want die vinden vervolgens dat alles mag. Lastig, maar ik laat het gaan. De kinderen voelen feilloos aan dat ze dat soort dingen dan thuis of bij anderen niet mogen.”
  • Keirin: “Als ik zie dat een kind buiten iets (gevaarlijks) doet, vraag ik me altijd eerst af of ik niet word uitgekauwd door de ouders als ik er iets van zeg. Op andere momenten, als een kind het leuk vindt om mijn katten lastig te vallen of op mijn bank te springen met schoenen aan, dan zeg ik er altijd wat van. Ouders be damned.”
  • Vitamined: “Echt bemoeien doe ik niet, maar ik heb met vriendinnen weleens gesprekken over voorgevallen situaties. Dan vertellen we wel hoe wij het zelf zouden doen. Verder heb ik een vriendin van wie ik vind dat ze echt niet goed opvoedt, maar daar zeg ik niets van. Niet mijn zaak.”
  • Kvdt76: “Ik vind dat vrienden zulke dingen niet horen te zeggen. Ik zou er niet blij mee zijn, die bemoeienis. Vaak voelen mensen zichzelf beter door kritiek te hebben op anderen.”
  • Hannaeva: “Het klinkt heel irritant, anderen die je kind corrigeren. Toch betrap ik mezelf er ook weleens op. Toen ik laatst op het schoolplein met een moeder stond te kletsen, bleef haar dochter haar maar slaan om aandacht. Dan floept het er zomaar uit: ‘Hé, hou eens op met je moeder slaan.’”
  • Duopenotti: “Waarom mogen anderen er niks van zeggen? Voel jij je dan een slechte moeder? Je vrienden en familie maken jou en je kind vaker mee, dus misschien zit er wel een kern van waarheid in wat ze zeggen. Misschien zie jij het vaak door de vingers als je kind vervelend bezig is, of ben je zo’n moeder die doet alsof ze het niet ziet. Het lijkt me niet dat mensen voor de lol jouw kind aanspreken op zijn/haar gedrag.”

 

Lees ook:

Blunders van moeders

10x tips om shoppen met kinderen te overleven

5x kindvriendelijke campings in Nederland

 

Deze sterren hebben supersportieve kinderen.