Wat als je kind zijn vader cooler vindt dan jou?

Elke week zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze keer: Je kind wil liever bij vader zijn. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Forummer Lilymom maakt vaak mee dat haar vijfjarige spruit kraaiend van plezier terugkomt van haar ex. Wat doe je als je kind duidelijk een vaderskindje is en het liefst met zijn knuffelbeer onder de arm rechtsomkeert maakt?

  • Nieuwsbrief: “Hij ziet zijn vader natuurlijk vooral op de leuke momenten in het leven: in de vakantie en het weekend. Bij papa is het dus altijd feest. Bij mama moeten ook de minder leuke dingen gedaan worden, zoals school en boodschappen. Op die leeftijd kan dat voor kinderen nog weleens verschil maken. Vat het niet persoonlijk op, maar geef je ex ook een doordeweekse dag waarop er van alles moet.”
  • Violett: “Waarom doet het pijn als hij zegt dat hij liever daar is? Het lijkt me heel fijn dat hij een goede band heeft met zijn vader graag naar hem toe gaat. Heb respect voor je kind en zijn gevoelens. Geef hem de ruimte om een voorkeur te hebben.”
  • Anoniem240920163: “Hij ziet zijn vader bijna niet, natuurlijk wil hij vaker bij degene zijn die hij zo mist! Van de dertig dagen in de maand zijn de kinderen er vierentwintig bij jou. Kunnen jullie het niet eerlijker verdelen? Wetende dat hij zijn vader regelmatig zal zien, maakt het vast allemaal wat makkelijker.”
  • Sssssst: “Het steekt jou dat je kind liever bij zijn vader is? Ik denk dat er bij je zoontje wel meer ‘steekt’. Zet je eigen gevoelens even aan de kant. Dit is het gevolg van jullie keuzes.Wees blij voor je kind dat hij het bij zijn vader ook fijn heeft. Hoe erg zou het zijn als hij liever niet naar vader zou willen?”
  • Blauwe emmer: “Ik zou het ook niet zo leuk vinden als mijn zoontje zou zeggen dat hij papa leuker vindt dan mij. Dat betekent niet dat ik het niet fijn vind dat hij z’n vader leuk vindt of dat hij mij leuker moet vinden. Maar je hoopt toch gewoon dat je kind geen duidelijke voorkeur krijgt.”
  • Bladiebladiebla2016: “Misschien helpt het als hij weet wanneer hij papa weer zal zien. Door middel van een aftel-kalender bijvoorbeeld. Tussendoor kan hij nog een keer bij papa eten. Of zelfs blijven slapen en de volgende dag door papa naar school gebracht worden.”
  • Retrostar: “Logisch: mama moet hem opvoeden, corrigeren, dingen verbieden en straf geven, terwijl papa hem dan kan verwennen.”
  • Tinypotato: “Ik zou toch om de tafel gaan met je ex om te kijken wat er mogelijk is. Hoe serieus neemt hij zijn zoon? Op welke manier kan hij er meer voor hem zijn? Hoeveel één op één tijd heeft jullie zoon met zijn vader? Denk vanuit de behoefte van je kind en probeer te bedenken hoe hij het gevoel kan hebben dat zijn vader meer betrokken is. Hij heeft er blijkbaar behoefte aan, op dit moment.”