Angst voor de bevalling: “Jij met je naaldenfobie gaat er een kind uit willen persen?”

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders of zwangeren– van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: hoe kun je minder bang zijn voor de bevalling? Ook meepraten? Deel je ervaring in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Forummer Daniek30 ziet heel erg op tegen de bevalling. Ook al is ze pas vijf weken zwanger, de blijdschap wisselt nú al af met angst. Ze is niet eens zo bang voor de persweeën, maar ziet meer op tegen de weeën tijdens de ontsluiting. Ze liep deze angst voor extreme pijn op na twee klaplongen, waarbij ze te weinig pijnmedicatie kreeg. Het liefst wil ze dan ook ruggenprik.

Bumba1985: “Wat vervelend dat je zo angstig bent. Misschien is hypnobirthing iets voor je? Hoe beter je kunt ontspannen, hoe minder pijn het namelijk doet. Bij mij hielp het, maar misschien heb ik geluk gehad.”

prinzessin: “Ik ben ruim een week geleden bevallen en had andere angsten. Daarom had ik vooraf in het bevallingsplan gezet dat ik snel een ruggenprik wilde. Na de eerste heftige wee stonden ze meteen in mijn kamer en kreeg ik die prik. Ze zeiden dat het goed was dat ik dit vooraf had aangegeven en niet in het heetst van de strijd erom riep. Daardoor konden ze zich erop voorbereiden en ook het richting mij aangeven. Overigens zijn wel al mijn angsten uitgekomen, maar was daar op het moment totaal niet mee bezig. De baby moest eruit, dat was veel belangrijker.”

bam_1984: “Hier hetzelfde hoor. Vanwege een stuitligging heb ik de eerste keer een keizersnede gehad: wat was ik blij! Geen draaipoging of niks, ik was zo opgelucht! Nu ben ik zwanger van de tweede en gelukkig mag ik nu kiezen. Ik krijg dus weer een keizersnede. Bespreek je angsten met je verloskundige, je bent echt niet de enige.”

CHL: “Het kan zomaar dat je er anders in gaat staan naarmate het dichterbij komt. Ik heb mezelf en iedereen die mij kent echt verbaasd met hoe relaxt ik de bevalling in ging.”

Doreira: “Hier ook de angst toen ik zwanger was van de eerste. Nou Doreia, dat heb je prachtig voor elkaar! Jij met je naaldenfobie gaat er nu een kind uit willen persen zeker? Maar weet je: een zwangerschap duurt niet voor niets negen maanden. Jij mag er ook negen maanden aan wennen. En tegen het einde heb je het gehad en wil je graag bevallen. Heeft de natuur zo geregeld.”

Rhode: “Je moet maar denken: duizenden vrouwen gingen je voor waarbij 95 procent het overleefd heeft én na korte tijd weer gewoon de oude waren. Ik ken meerdere vrouwen die zeiden dat het niets voorstelde. Ik denk dat met hoe gespannen jij erin staat het alleen maar mee kan vallen.”

ShaunTheSheep: “Mijn gynaecoloog moest hard lachen toen ze mijn bevallingsplan las. Naast mijn gegevens stond er maar een woord op: “ruggenprik!”. En die heb ik twee keer zonder gedoe gekregen en het was een verademing.”

Lees ook:

Het sexleven als moeder: ‘Zit ik eindelijk op de bank, begint mijn man aan me te plukken’
De schoolkeuze van je kind: ‘Een klas vol allochtone kinderen vind ik lastig’
Huisje, boompje, beestje en ongepland zwanger: ‘Alles in mijn lichaam schreeuwt nee’
Zwangerschapsaankondiging: ‘Zij proberen al tien jaar om zwanger te worden’
Stoppen met roken tijdens zwangerschap: ‘Je steekt toch ook geen sigaret op boven een wieg?’
Zwangerschapshormonen: ‘Ik vertelde onze gesteriliseerde poes huilend dat ik het zo erg vond dat ik haar de kans op moederschap had ontnomen’


Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar €9,95 of 8 nummers voor €19,95.