Baby’s en tablets: eerder kunnen swipen dan lopen

baby's en tablet

Het klinkt ideaal: je geeft je kind je iPad en hij is mákkelijk een uurtje zoet. Daarin kun jij mooi even dat wasje draaien, die maaltijd in elkaar flansen of even je mails beantwoorden. Maar je baby met een tablet: is dat wel zo verantwoord?!

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat meer dan een derde van de baby’s eerder in aanraking komt met een smartphone of tablet, dan dat hij kan lopen of praten. En wanneer kinderen hun eerste levensjaar hebben bereikt, gebruikt 1 op de 7 de apparaten minstens een uur per dag! En dit neemt alleen maar toe: onder de 2-jarigen gebruikt maar liefst 26% de mobiele apparaten, wanneer ze drie jaar zijn is dit al 38%.

Huishoudelijke taken

De hoeveelheid kinderen die gebruik maken van de apparaten is ‘verrassend hoog’, vindt Hilda Kabali van de Einstein Healthcare Network in Philadephia. “Ik had niet verwacht dat zulke jonge kinderen al in aanraking kwamen met smartphones en tablets. Sommigen zaten minstens een half uur per dag achter een scherm.” De kids krijgen vooral de kans lekker op een scherm te swipen wanneer de ouders bezig zijn met huishoudelijke taken (75%), maar het kalm krijgen van de spruit blijkt ook een goede reden te zijn (65%). Zelfs bij het in slaap krijgen van de kinderen wordt gebruik gemaakt van de beeldschermen, maar liefst 29% van de ouders ziet deze als hulpmiddel.

Overgewicht

Dat het af en toe wel heel makkelijk is je kind een tablet voor te schotelen staat buiten kijf, maar of het verstandig is, is een tweede. Uit een onderzoek van de universiteit van Virginia blijkt dat kinderen die dagelijks een uur of langer achter een beeldscherm doorbrengen, grote kans hebben op overgewicht (39%) of obesitas (86%). Misschien toch maar iets anders verzinnen om je spruit rustig te houden?

Beeld: iStock