Oppas? Check! Zo vind je een betrouwbare oppas

betrouwbare oppas

Je avondje uit wordt een stuk leuker als je weet dat de kinderen in goede handen zijn. Maar hoe vind je een betrouwbare oppas? Birgit van der Heide (25) van Babs Oppasservice geeft raad.

Tekst Kimberly Palmaccio
 1. Kijk of het klikt
  De klik tussen oppas, ouder(s) en kind ish et allerbelangrijkst. Spreek dus een keer af voordat je hem/haar inhuurt. Organiseer een soort solliciatiegesprek, waarbij je allerlei vragen kunt stellen. Bespreek algemene dingen, maar vertel ook waar de oppas op moet letten. Zijn er allergieën? Bijzonderheden? Laat je kinderen meebeslissen over de oppas. Als het goed voelt, plan je een eerst proefdag of -avond in.
 2. Resultaten uit het verleden
  Heeft je potentiële oppasser al eerder opgepast? Neem contact op met ouders van vorige oppaskinderen en vraag hoe zij hem/haar hebben ervaren. Vraag ook altijd om referenties tijdens het eerste kennismakingsgesprek.
 3. Baby-ervaring
  Bespreek de ervaring van de oppas. Hoe lang past  zij/hij al op? Hoe oud waren de oppaskinderen? Maak hierbij onderscheid tussen kinderen jonger dan vier jaar en kinderen ouder van vier jaar. Bij kinderen jonger dan vier jaar is namelijk een andere ervaring vereist. Laat een oppas in elk geval nooit op je baby passen als hij/zij dat nog nooit eerder heeft gedaan.
 4. Maak duidelijke afspraken
  Sommige families hebben bepaalde huisregels. Hoeveel snoepjes mogen er gegeten worden? Hoeveel uur mogen de kinderen tv-kijken? Hoe laat gaan de kinderen naar bed? En nog belangrijker: gelden altijd alle familieregels of bepaalt de oppas de regels zodra de ouders van huis zijn? Maak hier van tevoren duidelijke afspraken over.
 5. Bekijk het profiel van de oppas
  Bespreek studie, interesses, cv en motiviatie. Sommige ouders vinden het fijn al shunoppas in de zorg werkt of een studie pedagogiek volgt. Anderen vinden het belangrijk dat de oppas een EHBO-diploma heeft. Bedenk van tevoren wat jouw eisen zijn en schrijf ze op.
 6. Bespreek tijden, vervoer en uurtarief
  Spreek een begin- en eindtijd af. Is de oppas bereid om te blijven slapen als het laat wordt? Op elke dagen en tijden kan de oppas? Spreek ook vervoer af; moet de oppas worden thuisgebracht? Bespreek ook het uurtarief. Een standaardtarief verschilt en is leeftijdsafhankelijk. Het begint rond de zes euro per uur, maar kan oplopen tot vijftien euro per uur. Tip: vraag wat iemand bij vorige oppasadresjes verdiende. Daar kun je eventueel jouw uurtarief op baseren.

Bel Babs Oppasservice

Zij regelen een geschikte oppas zodat je met een gerust hart de deur uit kunt. Babs Oppasservice is vertrouwd, veilig en snel. Ze hebben een vast team met oppassers die ze persoonlijk komen voorstellen. Meer weten? Kijk op babs-oppasservice.nl.

Birgit van der Heide
Birgit van der Heide