Bevallen leek me de hel

Al op de middelbare school was ik mateloos gefascineerd door bevallingen. Daardoor wist ik al wat een totaal ruptuur was, lang voordat ik ontmaagd werd. Mijn fascinatie beperkte zich voornamelijk tot lezen. Ik herinner me een vakantie waarin ik een boek bij me had met de veelzeggende titel ‘Mijn bevalling’. Het was een vuistdikke bloemlezing van persoonlijke verhalen van Libelle-lezers, opgedeeld in thema’s. Van speedlanceringen tot persfiasco’s, van ongelegen momenten tot dramatische omstandigheden. Ik vrat het als een pageturner, aan de rand van het zwembad.

Ramptoerist
Nu zou je kunnen denken dat ik – eenmaal zwanger – uitkeek naar mijn eigen bevalling. Niets is minder waar. Mijn interesse valt zich te verklaren als ramptoerisme. Voor mijn eigen bevalling scheet ik zeven kleuren. Ik wenste dat ik nooit iets had gelezen over inscheuren, inknippen en stuitliggingen. Wat had ik dan lichtzinnig die negen maanden kunnen doorbrengen. Nu leek het me de hel op aarde. Er was één gedachte die mijn angst enigszins verlichtte: ontelbaar veel vrouwen waren mij voorgegaan. Ook die ene collega met extreem lage pijngrens, die zo mogelijk nog banger voor de bevalling was dan ik. Zelfs zij had er een marathonsessie opzitten zonder verdoving. Het werd mijn mantra in de verloskamer: als zij het kan, kan ik het ook.

Apetrots
En ik kon het. Vraag niet hoe, maar ze werden geboren. Mijn god, wat een prestatie. En dan te bedenken dat ik normaal al om een verdoving vraag als de tandarts een gaatje moet boren. Nooit ben ik zo blij geweest dat iets achter de rug was als toen. Maar ook nooit werd noeste arbeid zo mooi beloond. Apetrots lag ik na afloop in het ziekenhuisbed, met naast me een lief gevuld wiegje. De klus was geklaard. I did it. Met dank aan mijn kleinzerige collega. Dus mijn boodschap aan ieder die het nog voor de boeg heeft: denk aan mij. Want als ik het kan, kun jij het ook.

Geschreven door: Sunna Borghuis
Nu te koop: Viva Mama. Met daarin alles over bevallen anno nu: pijnloos, ontspannen en zelfverzekerd

Bron foto: nerissa’s ring