Blog Marjolijn: ‘Ik vertelde niemand over mijn plannen totdat ik exact wist hoe ik mijn kinderwens kon realiseren’

single moederschap

Een jaar na de belangrijkste beslissing van mijn leven beviel ik van mijn dierbaarste bezit. Mijn lieve mannetje Mick is nu alweer anderhalf. Mijn leven was tot dan altijd wat onrustig: ik reisde de hele wereld over voor mijn werk. De reis naar het moederschap was daarentegen de meest indrukwekkende die ik heb afgelegd.

Geen perfect plaatje

Ik ben nog een van die ‘naïevelingen’ die gelooft in échte liefde. Maar in de liefde heb je het helaas niet altijd voor het zeggen. Hoe graag je wil, je raakt de regie kwijt zodra je partner bijvoorbeeld besluit dat één vrouw veel te weinig is voor hem. Deze les heb ik helaas moeten leren. Vanaf toen was ik wel een stapje dichterbij om alleen nog voor mezelf te gaan. Maar dit soort keuzes is niet gemakkelijk. Je wilt niet geloven dat jouw gedroomde huisje-boompje-beestje niet voor jou lijkt weggelegd.

Kiezen tussen man of kind

Het vertrouwen in mannen kwam na een poosje weer terug. Ik kwam mijn laatste vriend tegen. Veel mensen vonden ons als stel heel interessant. We zorgden voor de nodige gespreksstof in onze omgeving. Hij was behoorlijk wat ouder dan ik. Het is onvermijdelijk dat mensen dan geen mening over je hebben. Ik trok me daar overigens weinig van aan. We hielden van elkaar. Dat is toch het belangrijkst? Het leeftijdsverschil stond onbewust wel altijd tussen ons in. Ik wilde dat niet, maar hij voelde zich vaak schuldig. Hij dacht me af te remmen in de belangrijkste fase van mijn leven. Ik zou door hem mezelf essentiële zaken, zoals het moederschap, ontzeggen. Hij vond mij een geboren moeder en na een paar jaar besloten we om  ‘als vrienden verder te gaan’.

Hoe word je single moeder?

Ik ben begonnen met mij volledig in te lezen over de mogelijkheden. Waar vind ik een donor? Wat zijn de regels? Moet het in een kliniek? Ik vertelde niemand over mijn plannen totdat ik exact wist hoe ik mijn kinderwens kon realiseren. Ik belandde op sites van dure Nederlandse klinieken. Je wordt ondergedompeld in mooie verhalen. Aan een intakegesprek zit vaak al een prijskaartje en de wachtrijen waren lang. Het kon zomaar een proces van jaren worden. Alles voor eigen rekening natuurlijk, je zorgverzekering vergoedt niets. ‘Dat kan vast anders’, dacht ik. Die week verscheen er een hele bijlage in de Volkskrant over de grootste spermabank ter wereld: Cryos in Denemarken. Ik bekeek de website en had er direct een goed gevoel bij. Een open, realistische en informatieve website. Na het lezen hiervan waren al mijn vragen beantwoord.

Mijn wens in vervulling

Na mijn grondige research ben ik er gewoon voor gegaan. Ik koos een donor en voerde de ‘plastische handelingen’ gewoon zelf uit. Het is niet in één poging gelukt, maar wel vrij snel. Ineens was ik zwanger en ik had me in tijden niet zo gelukkig gevoeld. Ook was ik best nerveus. Alles was nieuw voor me. Je weet natuurlijk niet wat je gaat overkomen als je nog nooit zwanger bent geweest. Mijn zwangerschap verliep op wat kwaaltjes na vlekkeloos. De tijd vliegt en nu ben ik alweer ruim anderhalf jaar moeder en kijk ik eigenlijk alweer voorzichtig uit naar een broertje of zusje voor Mick…


Marjolijn (36) is moeder van Mick. In 2015 besloot ze haar leven drastisch om te gooien niet langer te wachten op de prins op het witte paard en koos ze voor het single moederschap. Voor VIVA Mama blogt ze over haar avonturen als single moeder en de uitdagingen die zich aandienen. In het dagelijks leven is ze fulltime communicatieadviseur en blogt ze voor haar eigen website The Single Mama voor (aanstaande) mama’s zonder of mét man.