Blog Marjolijn: ‘Hoe moe ik ook ben en hoe zuur ik ook naar babyspuug ruik, ik ben voor het eerst volwaardig gelukkig’

single moederschap

Baby M is nu acht weken jong en we zijn alle drie goed aan elkaar gewend in huis. Ik ben zelf wel erg moe omdat de kleine meid me natuurlijk ’s nachts wakker houdt en ik dat op geen ander moment kan inhalen. Daardoor merk ik soms dat ik ineens dingen vergeet.

Vandaag bijvoorbeeld, was ik bij de IKEA om onder andere inspiratie op te doen voor Mick’s grote jongens slaapkamer die ik de komende weken voor hem ga realiseren. Kijken of ik leuke bedjes zag en dan natuurlijk met een tas vol dingen thuiskomen die je niet van plan was om te kopen. Anyway, ik was dus aan het shoppen, had afgerekend en moest bij de afhaalbalie wachten op een product. Toen ik daar stond keek ik vrolijk naar baby M en toen naar de boodschappenmand onder mijn kinderwagen, die helemaal leeg was. ‘Huh?’, dacht ik. ‘O shoot wat een sufferd ben ik ook, ik heb alle boodschappen bij de kassa laten liggen betaald en wel!’ Dus ik spoedde mij naar kassa vier waar een vriendelijke verkoopster lachte en opmerkte dat het wel heel veel spullen zijn die iemand vergeten is. Vast de hormonen van mijn zwangerschap…

Nou dat bedoel ik dus, ik vergeet de helft. Data, bezoekjes, afspraken, dagen. Mijn hoofd is een zeef. Maarja, ik vind dat ik een goed excuus heb. Nachten van hooguit vier uur slaap en dan dagen van twintig uur die daarop volgen. Das best pittig. Ik merk dat ik te weinig aan mezelf denk. Rond het middaguur misschien een keer mijn kleren aantrek en een boterham smeer. Nadat kids en hond gegeten en gedronken hebben eindelijk zelf een cappuccino drinken. Ik ben veel duizelig en heb veel koppijn. Komt natuurlijk ook door het voeden, wat veel energie vergt, maar wel zo’n beetje de mooiste momenten zijn met je kleintje.

Het gaat me allemaal echt wel goed af. Het valt me mee en ik geniet met volle teugen, maar mijn leven is wel echt radicaal veranderd sinds tweeënhalf jaar, zat ik me te bedenken. Ik zou voor geen goud meer terug willen hoor. Maar als ik dan luister naar de radio en BLØF komt voorbij met Zoutelande, dan denk ik: ‘Ik wil ook wel in een oud strandhuis zitten met een leuke vent die blij is dat ik daar bij hem ben’, haha. Daarbij moet ik natuurlijk aanvullen dat mijn twee prachtkinderen daar dan ook bij moeten zijn hè. Nouja, wie weet. Het is in ieder geval geenszins meer een prioriteit meer van me en je kijkt nu ook anders naar een mogelijke relatie omdat je kinderen hebt. Je denkt na over vertrouwen in iemand om om te gaan met je kinderen en welke rol die man dan inneemt in onze levens. Hoewel ik een romantische ziel ben denk ik dat die leuke kerel nou net altijd op het pad van een ander terecht komt en ik het helaas niet heb getroffen op dat vlak.

Nu ik kinderen heb zijn heel veel dingen waar ik me een paar jaar geleden zo druk over maakte allemaal bijzaak geworden. Ik ben voor het eerst in mijn leven volwaardig gelukkig. Hoe moe ik ook ben en hoe zuur ik ook ruik naar babyspuug. Ik kon nooit goed alleen zijn en vind het nu juist heerlijk om gewoon thuis te zijn met de kids. Ik heb een heerlijk huis en wilde in mijn oude appartement het liefst ieder weekend de deur wel uit. Nu niet meer, het is echt ons plekje. Ook om werkzaken maak ik me minder druk en neem ik geen ‘zorgen’ meer mee naar huis. Ik ben relaxter, vrolijker en kan echt genieten van een geweldig lieve afdeling waarop ik werk met betrokken mensen bij wie ik mezelf kan zijn. Ik heb een andere kijk op dingen nu en de kinderen hebben mij doen groeien als persoon. Ik ben positiever geworden en ik geniet van iedere dag.

Zo! Dat wilde ik maar even gezegd hebben. Dan ga ik nu alle dozen opruimen van IKEA want mijn woonkamer is een chaos en ik moet over een uurtje Mick alweer ophalen van de dagopvang. Binnenkort zal ik je meenemen op mijn zoektocht naar een leuk kinderbed en wellicht dat ik het eindresultaat van Mick’s kamer ook nog wel even deel als ik er aan toe kom.


Marjolijn (37) is moeder van een zoon en een dochter. In 2015 besloot ze haar leven drastisch om te gooien niet langer te wachten op de prins op het witte paard en koos ze voor het single moederschap. Voor VIVA Mama blogt ze over haar avonturen als single moeder en de uitdagingen die zich aandienen. In het dagelijks leven is ze fulltime communicatieadviseur en blogt ze voor haar eigen website The Single Mama voor (aanstaande) mama’s zonder of mét man. 

Lees ook:

Blog Marjolijn: ‘Ik krijg vaak de vraag of dit kindje van dezelfde donor is’
Blog Marjolijn: ‘Ik haalde me in mijn hoofd dat het helemaal mis was in mijn buik’
Blog Marjolijn: ‘Ik wil me weer even helemaal vrouw voelen’
Blog Marjolijn: ‘Langzamerhand voel ik echt aan mijn lichaam dat ik zwanger ben’
Blog Marjolijn: ‘Ik merk dat ik te veel wil en te veel vraag van mijn lichaam’
Blog Marjolijn: ‘Bij een tweede kindje is niet alles meer onbekend, maar toch staat je leven weer op z’n kop’
Blog Marjolijn: ‘Hij heeft een uur gekrijst om een koekje’
Blog Marjolijn: ‘Het aftellen is begonnen!’
Blog Marjolijn: ‘Geboortekaartje… Check!’
Blog Marjolijn: ‘Gehuld in zijn beste outfit besloot hij voor vertrek om zich letterlijk tot aan zijn enkels onder te poepen’
Blog Marjolijn: ‘Ik doe te veel en daar heb ik een dag later spijt van’
Blog Marjolijn: ‘Eindelijk deel ik het resultaat van de babykamer voor mijn kleine meisje’
Blog Marjolijn: ‘De golf van geluk die door je heengaat als je (weer) moeder wordt is onbeschrijflijk’