Blog Sophie: Zwarte (?) Piet

Dus, de intocht is geweest. Er waren clownspieten, stroopwafelpieten en kaaspieten en ja ook nog een aantal zwarte pieten. Dus de eerste stappen zijn gezet. Ook dankzij een meesterlijk Sinterklaasjournaal overigens, dat nu voor eens en altijd verklaarde dat zwarte pieten zwart zijn door de rook in de schoorsteen. Maar goed, het was duidelijk – gezien de protesten – nog niet genoeg.

En nu kom ik er even niet uit. Kijk, ik ben zo’n blank geval. En erger nog: niet eens white trash, maar juist eentje die het nog gerieflijk heeft ook. Dat er constant mensen zijn die vanwege mijn uiterlijk denken dat ik ergens uit Marokko of Azië kom, laten we even buiten beschouwing. Ik groeide op in een blank dorp, ging naar een witte school enzovoort. Omdat ik niet de geschiedenis heb van mensen die tegen zwarte piet zijn, heb ik een paar vragen.

De eerste vraag luidt: waarom ben ik een racist? Omdat mijn ouders me lieten geloven dat er een Sint en een Zwarte Piet was? Omdat ik hetzelfde doe bij mijn kinderen? Het interesseert me boter welke kleur de piet heeft. Als het mensen kwetst, so be it, en laten we dan kijken naar een aanvaardbare oplossing. En als ik dan een vrouw op het nieuws zie die alle ouders veroordeelt als racisten, omdat we het met onze kinderen over zwarte piet hebben gehad, voelt dat niet echt prettig. Ben je een racist als je iets doet zonder te weten dat je daarmee mensen met een donkere huidskleur kwetst?

Lang in de zon? 

Tweede vraag: mijn peuter van twee roept momenteel in de supermarkt tegen iedere vrouw ‘oma’. Dit omdat ze het onderscheid nog niet kan maken in leeftijd. Mijn broertje was vier toen hij aan twee donker gekleurde jongens vroeg: “Hebben jullie te lang in de zon gelegen?” Het zijn dus kinderen. Die zeggen wat in hun opkomt. Zonder dat ze het besef hebben, mensen te kwetsen. Dus, is het dan racisme?

Derde vraag: zwarte piet moet dus weg. En als er nu een donker gekleurde acteur zegt: ik wil graag komend jaar zwarte piet spelen. Kan dat dan niet? Mogen er voortaan alleen maar witte pieten zijn? Of gekleurde? En daarmee mijn volgende vraag: wanneer is het wel goed? Wat is het uiteindelijke doel? Geen zwarte pieten meer? Maar dat is dan toch ook discriminerend?

Redelijk naar de klote

Waarom maken we het zo moeilijk? Een reden van de schmink is natuurlijk dat de pieten onherkenbaar zijn voor de kinderen. Daarom draagt de Sint ook een baard toch? Dat we niet zien dat het ome Kees is in een tabberd. Waarom houden we ons niet gewoon aan schmink en laten we juist de haren voor wat ze zijn? Blonde haren, zwarte haren, rode krullen? Is dat een oplossing?

Ik hoop dat we eruit komen. Op een wat vreedzamere manier. En dat we niet zo boos blijven op elkaar, want ik krijg er buikpijn van. En oh ja, mag ik al die blanke onrustzaaiers, die roepen dat iedereen die tegen zwarte piet is maar terug naar het eigen land moet, herinneren aan het feit dat het ooit ONS land was? Dat we het hebben geannexeerd, leeggeplunderd en redelijk naar de klote hebben achtergelaten?

Uitwerpselen

Als je nu al zo boos bent omdat je kind iets wordt ontnomen, hoe boos denk je dat je zou zijn geweest als je voorouders, de oma’s van je oma, onmenselijk behandeld waren? Dat je uit de geschiedenis weet dat jouw volk nog minder waard was dan het leven van vee? Mensen die uit het omgeving werden getrokken, op een boot werden gezet in omstandigheden waar je je niet eens een voorstelling van kunt maken? Liggend in je eigen uitwerpselen en alleen maar dood en verderf om je heen? Hoe boos zou je dan zijn? Nou?

Dus een beetje meer verdraagzaamheid van beide kanten zou mooi zijn. Fijne 5 december allemaal.
Beeld: ANP