Caroliens column: Horrorverhalen

carolien spoor

Bij sommige vrouwen begint het al maanden van tevoren, maar dat ‘cocoonen’ wil er bij mij nog niet in. Nog steeds vind ik het moeilijk om mijn dagen minder vol te plannen en af en toe gewoon eens een middag op de bank te liggen. En met zo’n volle agenda lijkt het alsof ik twee keer met mijn ogen heb geknipperd en nu al in mijn laatste weken zit.

Dit is niet bepaald het happy end waar ik als aanstaande moeder op zit te wachten

Alhoewel ik niet kan wachten om ons kleine mannetje in levenden lijve te ontmoeten, heb ik gemengde gevoelens als ik over de bevalling nadenk… Er gaat geen gesprek voorbij of dit onderwerp komt aan de orde: “Heb je al bedacht naar welk ziekenhuis je wilt?” “Ooh, je móet echt voor een badbevalling gaan!” “Nee joh, ram er meteen een ruggenprik in!” Dit zijn nog enigszins aanmoedigende leuzen, maar ik sta perplex hoeveel horrorverhalen ik toegeworpen krijg. Als mommy-to-be staat er blijkbaar op mijn voorhoofd geschreven dat ik dolgraag de meest afschuwelijke bevallingservaringen wil aanhoren: uitgescheurd van voren naar achteren, een bevalling die een midweek duurde of een verhaal waarbij de kleine spruit het niet overleeft, zijn niet bepaald het happy end waar je als aanstaande moeder op zit te wachten. Kleine tip: zwangere vrouwen zijn al wat labieler dan normaal en met dit soort verhalen stel je ze niet echt gerust!

Maar als ik even in paniek ben, kan ik gelukkig 24/7 bij mijn verloskundigenpraktijk terecht met al mijn vragen en onzekerheden. Ze geven geen dwingend advies, maar proberen alle mogelijkheden met je door te nemen om samen vast te stellen waar ik me het prettigst bij voel. Maar ja, waar voel ik me het prettigst bij? Ik heb nog nooit een bevalling ervaren, dus hoe kan ik van tevoren zo stellig weten wat ik precies wil? En als ik één ding heb geleerd van al die ‘heerlijke’ verhalen: geen bevalling is hetzelfde en meestal loopt het totaal anders dan gepland. Het enige wat ik in de hand heb, is dat ik zo uitgerust en relaxed mogelijk ben als het moment daar is. Note to self: een maand van tevoren gaat er een groot kruis door de agenda en kan het cocoonen met manlief eindelijk beginnen.


Actrice Carolien Karthaus-Spoor (29) is zwanger van haar eerste kind. Heb je een tip voor Carolien? Mail naar redactie@vivamama.nl.

Lees ook Caroliens eerdere columns:

Uitzet gezocht