Column Nynke: ‘Ik wil een sticker op die fora: niet lezen als je nog geen moeder bent’

Een goede vriendin kreeg haar eerste kind. Na drie dagen moederschap belden we even. Ze was vooral verbaasd. Verbaasd dat niemand haar had verteld hoe gaaf het is moeder te zijn. Ze had dan ook de kardinale fout gemaakt tijdens haar zwangerschap op fora te kijken. Fora zijn namelijk de duivel. Je tikt alleen verhalen op fora als er iets niet goed gaat. Als je kind niet slaapt en jij dus ook niet. Als je kind het door jou gekookte eten tegen de pas gestucte muren kwakt. Als je erachter komt dat het moederschap toch niks voor jou blijkt te zijn, maar dat niet tegen je vrienden durft op te biechten.

Daar zijn fora voor. Niet voor aanstaande moeders die eens willen uitzoeken wat ze binnenkort gaan meemaken. Mijn vriendin had dat wel gedaan, en was zich rot geschrokken. En dan hadden omstanders ook nog grappend geroepen dat ze maar moest genieten van haar nachtrust, want die zou ze met kind snel kwijt zijn.

Waarom hadden al die mensen haar zo vreselijk bang gemaakt voor een kind?

Nu klaag ik nooit zoveel. Simpelweg omdat ik een makkelijk kind heb gekregen, en ik psychisch en fysiek ongeschonden uit mijn eerste zwangerschap ben gekomen. Ja, het leven is veranderd en ja, ik slaap soms wat minder. Maar in ruil daarvoor heb ik een fantastisch kind gekregen dat tegenwoordig luid zingend naast me loopt. Dan zijn een paar wallen echt geen probleem.

En toch snap ik de klagers. Want het kán heel zwaar zijn. En dan wil je ook je hart kunnen luchten. Als je al twee jaar geen nacht hebt doorgeslapen, maar op je werk wel dezelfde frisse en fruitige medewerker moet zijn als voordien. Als je kind altijd maar moet huilen, en je werkelijk alles al hebt geprobeerd. Als omstanders met hun goedbedoelde advies naar je toekomen. Of als je gewoon terugverlangt naar het leven dat je leefde voor je kinderen kreeg. Als je meer het type blijkt voor uitslapen en in de kroeg hangen en niet echt een type voor Duplo om zes uur ’s ochtends.

De website van de Club van Relaxte Moeders heeft een disclaimer: niet lezen als je nog geen moeder bent. Ik wil zo’n sticker op elk moederforum. Zodat we aanstaande moeders geen angst aanjagen, maar we jonge ouders ook niet het recht op klagen ontzeggen. Want klagen mag best, en het klaagt nou eenmaal het fijnst tegen mensen die je begrijpen.


Nynke de Jong (32) is journalist en schrijfster. En moeder van Janne (1).

Lees ook Nynke’s eerdere columns:

Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar € 9,95 of 8 nummers voor € 19,95.