Crowd birthing: bevallen doe je met z’n allen

crowd birthing

In Amerika en Engeland is het al langer gaande, en het is waarschijnlijk een kwestie van tijd tot het ook naar Nederland overwaait: crowd birthing. Ja, je begrijpt het goed: je deelt je bevalling met een groep mensen. Dit kan in real life – familie en vrienden zijn welkom in de verloskamer – óf je deelt beelden van het moment dat je je kind ter wereld brengt via social media.

Wat vroeger zo’n beetje het meest intieme moment van een mensenleven was, wordt volgens de Britse ouderschapswebsite Channel Mum steeds meer een groepsgebeuren. De site deed onderzoek naar het fenomeen en kwam tot de conclusie dat er gemiddeld acht (!) personen bij een bevalling aanwezig zijn. Verplegend personeel is hierbij overigens nog niet eens meegerekend.

“De term crowd birthing bestaat nog niet zo lang, maar bevallen in de aanwezigheid van een groep familie en vrienden wint al langer aan populariteit”, zegt de Amerikaanse bevallingscoach Bailey Gaddis. “Hoe dichter het moment van de feitelijke geboorte nadert, hoe meer mensen de verloskamer binnenkomen, en daar ook blijven”, aldus Gaddis. “Als de moeder of vader daar geen bezwaar tegen maakt, is de kans klein dat het aanwezige publiek de kamer uit wordt gezet. Mits de geboorte probleemloos verloopt.”

Niet alleen bij drukbevolkte verloskamers wordt er gesproken van crowd birthing, het wordt ook steeds populairder om de bevalling te delen via social media. Live tweets vanuit de verloskamer wanneer de ontsluitingsfase voorbij is of filmpjes op Facebook waarbij het hoofdje nét tevoorschijn komt: tegenwoordig lijkt niets te intiem om te delen.

Zou crowd birthing iets voor jou zijn?

Beeld: iStock