De peuterpuberteit: zo deal je ermee

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA forum in de schijnwerpers. Deze week: dwarse peuter, wie heeft de gouden tip. Wil jij zelf ook meepraten op het VIVA-forum? Praat gelijk mee in het topic over peuterpuberteit of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Natuurlijk houden we van ze, maar tijdens de peuterpuberteit kunnen we die mormels soms wel achter het behang plakken. Hoe deal je met een losgeslagen peuter? Dat vroeg een moeder zich af op het VIVA-forum, en de tips stroomden binnen. Doe er je voordeel mee.

 • “Ze moeten de consequenties van hun gedrag ervaren. Niet willen aankleden? In pyjama naar de winkel. Niet willen eten? Dan geen toetje. Niet willen tandenpoetsen? Geen zoete dingen eten overdag, anders gaan de tandjes kapot.”
 • “Heb je de keuzetactiek al geprobeerd? In plaats van ‘we gaan nu aankleden’, geef je twee opties: ‘Wil je vandaag je rode jurk aan of je blauwe broek?’”
 • “Bij tandenpoetsen is er bij mij een grens: het moet gebeuren. Desnoods met geweld, oftewel: in bedwang houden. Onder het motto: als ze huilen, is de mond open en valt er dus te poetsen.”
 • “Mijn kinderen deden het altijd redelijk goed op: ‘Wedden dat jij niet in tien tellen dit of dat kunt?’, ‘Wie het eerste bij … is’ of iets dergelijks.”
 • “Mijn zoontje kon er ook wat van. Wat nu goed werkt, is stickers plakken. We hebben een groot stuk karton gekocht, een schema gemaakt met plaatjes en elke keer als het goed gaat, mag hij een sticker plakken bij dat onderdeel.”
 • “In de houdgreep en tandenpoetsen. Geen gezeik, dat moet gewoon gebeuren.”
 • “Voor het slapengaan werkte hier de vraag: ‘Ga je zelf naar boven of moet ik je meenemen?’ En geef consequenties die je kunt waarmaken en hou je daar strak aan.”
 • “Misschien kun je het dramagedoe naspelen met een pop of beer. Dan leren ze op een leuke manier hoe het hoort en wellicht houden ze zich er dan ’s avonds ook aan.”
 • “Tandenpoetsen was hier altijd een drama, tot we het tellen invoerden. Kind kan tellen tot tien in drie talen, dus de uitdaging is om tijdens het poetsen terug te tellen van tien tot nul. We gebruiken een elektrische tandenborstel met een muziekje, dus te snel tellen betekent geen muziekje. Dan wordt er opnieuw geteld.”
 • “Vooral positief opvoeden. Niet ‘Eet je bord eens leeg’, maar ‘Laat eens zien hoe goed je kunt eten.’ Daarna uitgebreid applaudisseren. En veel wedstrijdjes doen: wie als eerste klaar is met aankleden of wie als eerste boven is. En niet altijd het kind laten winnen, anders heb je er een probleem bij.”
 • “Tandenpoetsen werd hier een stuk gezelliger toen we liedjes gingen zingen. We verdraaiden de teksten van bekende liedjes en plakten hun naam erin of maakten grappige tekstjes. Wat het ook goed deed, was een toneelstukje opvoeren. Kortom: afleiden en humor. Als dat niet werkt, de houdgreep en dan gaat die mond ook wel open.”
 • “Mijn jongste reageerde een stuk beter als hij zich even mentaal had kunnen voorbereiden. Ik kondigde altijd een paar keer aan dat we over x minuten iets gingen doen. Dan kon hij afmaken waarmee hij bezig was.”
 • “Wat bij ons regelmatig werkt: ‘Ik wil NIET naar school!’ – ‘Goed zo, want je mag ook niet. Daar word je veel te groot van.’ – ‘Ik wil NU naar school!’”

Heb jij zelf nog de ultieme gouden tip? Laat het hieronder weten.

Lees ook de andere VIVA Mama Forumdagen:
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld
Goed bevallen: aanraders voor in de ziekenhuistas
Babytips die je zelf had willen krijgen
Na de bevalling, ga ik…
De grappigste opmerkingen over fles- en borstvoeding.
De bizarste kraamcadeaus
Wat hebben de zwangerschapshormonen jou laten doen?
Bevallingsbloopers
Hilarische kinderuitspraken
Lompe opmerkingen in de kraamtijd
Wat vind jij de meest bizarre kindernamen?
Voor welke gebeurtenis schaam jij je diep als moeder?

Beeld: iStock