Doorbraak van Nederlandse onderzoekers geeft stellen met vruchtbaarheidsproblemen hoop

onderzoek embryo zonder zaadcel eicel hoop vruchtbaarheid problemen

Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst nieuw leven laten ontstaan in een laboratorium, zonder dat er een bevruchting is geweest. Dat wil zeggen dat er géén gebruik is gemaakt van zowel zaad- als eicellen, en da’s volgens de wetenschapswereld een enorme doorbraak.

Lees ook
Ontzwangeren duurt langer dan we dachten (soms wel een jaar)

Black Mirror

De wetenschappers van het MERLN Instituut van de Universiteit van Maastricht en het Hubrecht Instituut in Utrecht kweekten beginnende embryo’s uit stamcellen van muizen. Nu dat gelukt is, groeit bij de onderzoekers het vertrouwen dat het ooit mogelijk wordt om mensen ‘te maken’ zonder dat daar een natuurlijke bevruchting voor nodig is. Ergens klinkt dat als een griezelig Black Mirror-scenario, maar tegelijkertijd geeft het nieuws stellen die zelf geen kinderen kunnen krijgen hoop om in de toekomst toch een gezinnetje te kunnen stichten.

Nét echt

De zogenoemde modelembryo’s tonen voor het eerst zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo’s dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen creëren. Deze nieuwe methode zou volgens de onderzoekers de deur kunnen openen naar onderzoek naar en kennis over de eerste verborgen processen van het leven, vruchtbaarheidsproblemen en de embryonale oorsprong van ziekten. Het onderzoek is 2 mei gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Oók fijn voor de dieren

Directeur van het MERLN Instituut Clemens van Blitterswijk: “Dit onderzoek markeert het begin van een nieuwe biomedische discipline. Met grote hoeveelheden synthetische embryo’s kunnen we kennis opbouwen door het testen van nieuwe medische technieken en mogelijke geneesmiddelen. Deze ontwikkeling zal de noodzaak van het gebruik van dierproeven aanzienlijk verkleinen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld iStock