Do’s en don’ts tijdens de peuterpuberteit

Twee is nee

Fijn, die peuterpuberteit… ook wel bekend als de ‘nee’-fase van je peuter of de terrible two’s! Hoe je het ook noemt, het is allesbehalve een pretje. Sterker nog, dag in dag uit word je als mommy tot het uiterste gedreven en wordt jouw geduld zwaar op de proef gesteld. Één lettergreep, drie letters en het nieuwe favoriete woord van jouw peuter; NEE! Hoe je daarmee om gaat?

Do’s

Je peuter heeft ontdekt dat hij een eigen wil heeft. Unfortunately for you gaat dat gepaard met een hele hoop nee’s. In plaats van een vraag te stellen – Zullen we je jas aantrekken? – , kun je beter een keuze geven – Wil je vandaag je bruine of groene jas aan? -. Het ontwijken van vragen waar je peuter ‘nee’ op kan roepen scheelt al een hele hoop. Daarnaast kun je voorstellen om je peuter dingen zelf te laten doen. Boodschappen doen met een kleine ‘nee-roeper’ wordt ineens veel interessanter als hij of zij mag helpen met het afwegen van de groenten of het uitzoeken van het toetje.

Don’ts

Ondanks dat met elke traan van je peuter jouw hart stukje bij beetje breekt, is het aan te raden om toch voet bij stuk te houden. Niet te snel toegeven dus! Je peuter heeft namelijk grenzen nodig om hem of haar houvast en veiligheid te geven. Hoewel het negeren van een driftbui – die helaas onlosmakelijk verbonden is met de ‘nee’ fase van je peuter – prima is om hem of haar even te laten afkoelen, moet je dit niet te veel doen. Je kind wil namelijk vooral gehoord en begrepen worden.