Groot gezin: wel of niet doen?

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: een groot gezin. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger

Forummer Eirlys94 wil dolgraag een groot gezin. En dan niet drie of vier, maar minstens vijf kinderen. Dagelijks droomt ze weg bij foto’s op Instagram van families die een klaslokaal zouden kunnen vullen. Haar man denkt dat dit anno 2016 niet haalbaar is. Wat denken de VIVA-forummers ervan?

 • “Ik zou eens beginnen met één.”
 • “Jij wil huismoeder worden van zeven kinderen. Ik hoop dat je een rijke vent gaat trouwen.”
 • “Een groot gezin lijkt heel leuk, vooral bij anderen. Maar dan gaan ze allemaal op een andere sport, moeten ze nieuwe kleren, wil je ze toch een beetje redelijk vervoeren, is er ééntje toch niet zo makkelijk als de kinderen van Sound of Music en een nanny zit er niet in. Ik wilde er vroeger ook zes. Heb het nu druk genoeg met twee.”
 • “Ik denk dat je het enorm romantiseert. Hebben jullie de financiële middelen om zo’n groot gezin (eten, kleding, huisvesting, studies, sportclubjes) te bekostigen? Heb je er daarnaast bij stil gestaan dat niet ieder kind gezond geboren wordt? Ook dat drukt enorm op je en op je gezin.“
 • “Als jullie het zien zitten dan kan het toch gewoon? Ik bedoel: zeven kids komen niet in één keer dus kun je het steeds per kind bekijken. “
 • “Probeer als je het echt graag wil, zo lang mogelijk te blijven werken om een buffer op te bouwen voor onvoorziene kosten. Met goed opletten, slim inkopen en veel kringloop kun je je budget flink oprekken. Maar een huis met genoeg ruimte en alle vaste lasten gaan hard oplopen als het gezin groeit. Dat moet het inkomen van je man dan wel aankunnen. Of trouw een rijke vent.”
 • “Zou eerst maar eens proberen zwanger te worden. Wie weet lukt het niet eens….
  Ken genoeg stellen die al 5+ jaar bezig zijn en waarbij het maar niet lukt.”
 • “Begin gewoon met 5 dat kost je zeker al een jaar of 7 dan kun je daarna altijd nog verder kijken. Voor hetzelfde geldt kunnen jullie helemaal geen kinderen krijgen. Het is geen recht.”
 • “Waar is de tijd om je kinderen individuele aandacht te geven? Ik kom zelf uit een gezin met twee kinderen. Veel een op een tijd. Dat bleek bij ons wel nodig. Broertje zo dyslectisch als een konijn, en ik had gezondheidsproblemen. Mijn ouders konden het allemaal wel aansturen, maar wat als je daar nog 3 kinderen bij hebt? Een kind moet je bewust op de wereld zetten en begeleiden. Niet produceren om maar aan een aantal te komen. Als je graag veel kinderen onder je hoede wilt hebben kun je beter in de opvang gaan werk.”

 

Lees ook:
Hoe je kind jou voor aap zet

Wil je kind niet eten? Zo pak je het aan.

10 gênante momenten door je kinderen

Ontdekken dat je zwanger bent, is voor iedereen een grote gebeurtenis en al helemaal als je een man bent. De Amerikaan Scott is geboren als vrouw, Jessica, en liet zich ombouwen tot man.