Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Geen resultaten gevonden Misschien heb je de verkeerde zoekterm gebruikt.

Zoekfilters:

Ah Emma, ben je er weer? Dít zijn de populairste babynamen van 2017

Staat er voor dit jaar gezinsuitbreiding op de planning en wil qua naam een beetje origineel voor de dag komen? Neem dan deze lijst met populairste namen van 2017, die vandaag verschenen is, éxtra goed in je op, zodat je tenminste weet wat je níet moet kiezen.

Ah, Emma! Ben je er weer?

Ouders kozen vorig jaar het vaakst voor Noah als naam voor hun pasgeboren zoon, Emma was favoriet als meisjesnaam. Uit de lijst met populaire kindernamen die de Sociale Verzekeringsbank, de instantie die de kinderbijslag uitkeert, jaarlijks presenteert, blijkt dat er 755 Emma’s bij zijn gekomen en Noah 635 keer werd gekozen. In 2016 waren Daan en Anna de populairste kindernamen, een jaar eerder Liam en – net als in 2017 – Emma.

Kort = hip

De top vijf bestaat bij de meisjes verder uit Tess, Sophie, Julia en Anna; bij de jongens uit Sem, Lucas, Finn en Daan. Uitgesplitst naar provincie zijn er opvallende verschillen. Zo voeren Jesse en Lieke de lijst van populairste namen aan in Friesland, Jan en Johanna in Zeeland en Levi en Tess in Gelderland.

Babyboom

Vorig jaar werden in Nederland iets meer dan 169.000 baby’s geboren; 86.718 jongens en 82.568 meisjes. Noah staat sinds 2015 al in de top vijf, maar eindigde dit jaar voor het eerst op de eerste plek. De meisjesnamen Emma en Sophie kwamen de afgelopen drie jaar op wisselende plekken in de top drie.

En het rijmt op…

In de lijst werkt de SVB overigens met unieke namen en de unieke spelling van de naam. ,,We tellen dus geen namen op die bijna identiek zijn’’, aldus een woordvoerder. ,,Als we dat wel zouden doen dan zou de top tien er heel anders uitzien. Want dan blijkt Luuk (inclusief Luc en Luke) de populairste naam te zijn in 2017. Deze komt in totaal 756 keer voor.’’

Op naar Max’ ‘eerste stappen’

Opvallend is verder dat het succes van autocoureur Max Verstappen ook de babykamers bereikt. Vorig jaar kregen 437 baby’s deze naam, wat Max de achttiende plaats op de lijst oplevert. De voorgaande twee jaren was de naam nog niet te vinden in de top twintig.

Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar € 9,95 of 8 nummers voor € 19,95.

Beeld iStock