De voor- en nadelen voor kinderen met ‘oude’ vaders

oude vaders

Terwijl de vruchtbaarheid van een vrouw al voor haar veertigste afneemt, hoeven mannen zich op die leeftijd nog lang geen zorgen te maken. Wat dacht je van George Clooney die op zijn 55ste nog vader werd, of Mick Jagger die op 73-jarige leeftijd zijn achtste kind verwelkomde? Dit zijn de voor- en nadelen voor een kind met een ‘oude’ papa.

Volgens nieuw Amerikaans onderzoek zijn kinderen van ‘oude’ vaders – dat betekent in dit geval: vaders die 40+ waren toen het kind geboren werd – vaak slimmer. Zij zijn meer gefocust op hun eigen passies en interesses, en maken zich minder zorgen of ze wel bij de groep horen.

Het onderzoek

Bij het onderzoek – uitgevoerd onder 15.000 tweelingen – werd specifiek gelet op de nerdy eigenschappen op 12-jarige leeftijd. Deze kwamen meer voor bij kinderen van oudere vaders. Dit is deels te verklaren doordat vaders van 40+ zelf meer geekiness bezitten; zij zijn vaker dan jonge vaders gericht op educatie en carrière. En die geeky eigenschappen zijn erfelijk.

Meer voordelen

Maar er zijn meer voordelen voor kinderen van oude vaders. “Deze vaders hebben meer financiële zekerheid, zijn emotioneel stabieler en zijn er zekerder van dat ze een kind willen,” aldus Jeremy Davies, expert op gebied van gezondheid en sociaal beleid en woordvoerder van het Fatherhood Institute.

De keerzijde

Toch zijn er ook nadelen. Zo worden kinderen van oude vaders vaker te vroeg geboren. Dat betekent een vergrote kans op obesitas, wat weer kan leiden tot het ontwikkelen van hart- en vaatzieken en diabetes. Ook neemt de kans op genetische mutaties toe naarmate de vader ouder is. Uit onderzoek dat in 2006 gepubliceerd werd in de Archives of General Psychiatry zou bovendien blijken dat kinderen van mannen boven de veertig zes keer zoveel kans maken op autisme dan kinderen van mannen onder de dertig.

Wil je niets meer missen van VIVA én deze zomer shinen met een toffe crossbody tas? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: een halfjaar VIVA voor € 11 per maand en een GRATIS tas van Burkely t.w.v. € 69,95.

Bron Daily Mail| Beeld Sanoma Beeldbank
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.