Zwangere vrouwen kunnen vanaf maandag een gratis prik halen tegen kinkhoest

vaccinatie baarmoederhalskanker

Vrouwen die een kindje verwachten kunnen vanaf maandag terecht voor een nieuwe gratis prik. Daarmee beschermen ze zichzelf en hun baby tegen kinkhoest. Het kindje is hierdoor direct na de geboorte ingeënt en hoeft zelf een vaccinatie minder te krijgen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS heeft al in 2018 besloten dat de gratis vaccinatie er zou komen. De prik maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma, maakte het RIVM vandaag bekend.

Lees ook:
Blog Marjolijn: Kinderbedden, vaccinaties en tattoos

Het is voor het eerst dat volwassenen onderdeel uitmaken van dit programma. Tijdens de uitbraak van de Mexicaanse griep mochten zwangeren ook een prik halen, maar dat was een eenmalige actie.

DKT-prik

Dankzij de zogeheten DKT-prik is de baby al direct na de geboorte beschermd tegen kinkhoest, een voor jonge kinderen levensbedreigende en zeer besmettelijke ziekte. Door de prik maakt de moeder afweerstoffen aan, die ze via de placenta doorgeeft. Bovendien voorkomt de vaccinatie dat zijzelf ziek wordt.

Kinkhoest

Tot nu toe kregen baby’s een eerste prik tegen kinkhoest als ze twee maanden zijn. Voor sommige kinderen is dat al te laat. Elk jaar belanden ongeveer 170 zuigelingen met ernstige klachten in het ziekenhuis. Kinkhoest lijkt aanvankelijk op een normale verkoudheid.

Een pasgeborene kan overlijden aan deze infectie van de luchtwegen. Door minuten durende hoestbuien (zogenoemde stikhoestbuien) raakt de zuigeling benauwd en uitgeput. De patiëntjes krijgen onvoldoende zuurstof. Er kunnen zelfs hersenschade en hersenbloedingen optreden. Bij de meest ernstige vorm van kinkhoest is het risico op overlijden 80 procent.

Vaccinatie tijdens zwangerschap

In onder meer Engeland, Duitsland en België worden zwangeren al gevaccineerd. Daar blijkt het aantal sterfgevallen sterk te zijn afgenomen. In de loop van volgend jaar worden de eerste resultaten in Nederland bekend.

Lees ook:
Anneke kreeg kinkhoest tijdens haar zwangerschap

Internationaal is er al veel onderzoek gedaan naar de effecten. De materiële kinkhoestvaccinatie is veilig bevonden. Er is geen verhoogd risico gevonden op onder meer miskramen, aangeboren afwijkingen of vroeggeboortes.

Vaccinatieschema

Door deze 22-wekenprik verandert het vaccinatieschema. Kindjes krijgen een prik minder en het vaccineren begint een maand later (als de baby drie maanden oud is). De prik moet de vrouw zelf inplannen bij de Jeugdgezondheidszorg. Het gaat om een combinatievaccin met difterie en tetanus (DKT) omdat er geen los middel bestaat.

Banner

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.