Dit zijn volgens vaders en moeders de 10 grootste uitdagingen als je kinderen hebt

Je herkent het vast wel: je kind haalt – voor de zoveelste keer – kattenkwaad uit, ze etteren, zeuren en kosten je al je energie. Soms kom je op dat kookpunt, dat je ze het liefst achter het behang plakt. Maar ja, het blijven tóch je kinderen, hè. Gelukkig maakt de onvoorwaardelijke liefde voor je kind veel goed.

En ja, je houdt altijd van ze. En ja, je bent dolblij dat je moeder of vader bent. Maar dat neemt niet weg dat elke moeder en vader wel eens voor alledaagse uitdagingen komen te staan.

Zorgen maken en balans vinden

Dit zijn volgens ouders de 10 grootste uitdagingen van het ouderschap:

  1. Zorgen. Nu je ineens een héle verantwoordelijk draagt voor een mensenleven, neemt je bezorgdheid toe. Er zijn zoveel dingen die fout kunnen gaan, dat het bijna onmogelijk lijkt dat alles goedkomt. Stress, piekeren, twijfelen. Of ze gezond blijven, of ze zich goed voelen, of ze dit, of ze dat…
  2. Schuldgevoelens. Te weinig tijd, te veel geschreeuwd, te streng, te veel aan het werk, te veel op je telefoon… Elke dag zijn er wel duizenden dingen waar jij je schuldig over voelt.
  3. Openbare driftbuien. Hand omhoog als je weleens met een krijsende peuter in een winkelwagentje door de supermarkt hebt gelopen én de blikken van alle andere mensen hebt ontweken. Yupp, die openbare driftbuien horen erbij, maar man, wat een hel is dat!
  4. De balans tussen werk en gezin. Je moet werken om geld te verdienen voor je gezin, maar door je werk heb je weer geen tijd voor je gezin. Herkenbaar? Je bent niet de enige.
  5. Hoge eisen. Veel ouders (vooral moeders) hebben het gevoel dat ze alles helemaal perfect moeten doen. Dit komt deels voort uit onzekerheid, maar we leven ook in een wereld waarin anderen perfect lijken. Op Instagram en mama-blogs zien we alleen maar mensen die het helemaal voor elkaar lijken te hebben. Ze sporten 4 keer per week, zijn slank, knap, slim, sociaal en werken fulltime. Hoe dan?
  6. In het moment leven. Ouderschap eist in zekere mate een planning. Deed je vroeger nog weleens iets op de bonnefooi, nu je moeder bent moet je daar wat langer over nadenken. Het is dan een valkuil om alleen nog maar bezig te zijn met plannen, terugdenken en analyseren. Je vergeet dan om te genieten van het moment zelf.
  7. Vermoeidheid en slaapgebrek. Als mama krijg je een heel nieuw slaapschema. Yay… Ineens word je niet meer wakker van de wekker, maar van een huilend kind. Om 3, 4 en 5 uur in de ochtend. Tel daar al deze uitdagingen in deze lijst bij op, en het is niet zo vreemd dat ouders vaak moe zijn. *Gaap*
  8. Je kind fouten laten maken. Het liefst bescherm je je kind tegen alles en iedereen. Je wilt dat hij of zij gelukkig en succesvol is én dat iedereen aardig voor hem of haar is. Helaas, is dit niet heel realistisch. Sterker nog: fouten maken is goed voor een mens. Het zorgt ervoor dat je kunt leren en groeien. Maar het is best lastig om te zien hoe je kind voor het eerst op zijn gezicht gaat (letterlijk óf figuurlijk).
  9. Ongevraagde adviezen. Zodra je een kind krijgt, krijg jij allerlei adviezen van iedereen. Daar kun je best onzeker van worden. Maar onthoud goed, iedereen doet het op zijn eigen manier.
  10. Consequent zijn. We weten het allemaal: consequent zijn en één lijn trekken is het beste voor je kind. Maar toch wordt dat een hele kluif als hij al drie uur om de iPad zeurt… Whaaa! Ach je moet maar zo denken, je doet je best, meer dan dat kun je niet doen, toch?

Zin in het laatste babynieuws, de zoetste kinderkamers en verrassende winacties? Volg ons op Instagram @vivamama_nl!

Beeld: iStock