Handtekeningenactie voor het regenbooggezin

regenbooggezin

Steeds meer kinderen worden opgevoed door meer dan twee volwassenen. Toch valt een derde of vierde ouder juridisch en financieel gezien buiten de boot. Ouders van Nu wil hier door middel van een online handtekeningenactie een einde aan maken en strijdt voor gelijke rechten voor álle ouders.

Praktische problemen

Meeroudergezinnen kunnen op veel manieren samengesteld zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een homostel dat samen met een vrouw de opvoeding verdeelt. Hoewel voor het kind in zo’n ‘regenbooggezin’ alle ouders gelijk zijn, zijn zij dat volgens de wet niet. Regenbooggezinnen lopen vaak tegen allerlei praktische problemen aan. Zo wordt een derde of vierde ouder soms zonder pardon weggestuurd tijdens een ouderavond op school en is hij of zij niet bevoegd om toestemming te geven voor een doktersbehandeling. Ook mogen deze ouders hun kind niet zomaar meenemen naar het buitenland en kunnen zij niet zelf een spaarrekening openen voor hun kind. Daarnaast ondervindt een kind allerlei financiële nadelen met betrekking tot de erfenis.

Gebrek aan erkenning

De campagne ‘Gelijke Ouders, Gelijke Rechten’ is een initiatief van Ouders van Nu, met steun van COC Nederland en Stichting Meer dan Gewenst. Ouders van Nu-hoofdredacteur Patricia van den Broek: “Dat regenbooggezinnen van de overheid zo weinig erkenning krijgen, vinden wij achterhaald. Dat gebrek aan erkenning is misschien wel het belangrijkste pijnpunt. Vooral vanuit het perspectief van de kinderen. Volgens hen zijn alle ouders hun papa’s en mama’s. De wet ziet dat anders. We roepen daarom iedereen op om onze handtekeningenactie te steunen en daarmee – samen met ons – een signaal af te geven dat dit wettelijk snel en goed geregeld moet worden.”

Wil jij de actie steunen? Klik hier om online je handtekening te zetten.

Deze week steunt VIVA de Europride met een speciale roze editie! Onze pink issue nog niet in huis? Bestel ‘m hier.

Beeld: iStock

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.