Heb je kinderen, of een kinderwens? Dan sta je 1-0 achter bij het solliciteren

kinderwens solliciteren

Vrouwen die single zijn, of kinderen hebben die ouder zijn dan negen jaar hebben de voorkeur voor werkgevers op moeders met jonge kinderen en getrouwde vrouwen met kinderwens. Werkgevers zijn bang voor veel ziektedagen en hebben geen zin in het regelen van verlof.

Een onderzoek in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk toont dat aan door het bekijken van ruim 9.000 sollicitaties. In deze landen moet er worden opgegeven wat de burgerlijke staat is en wat de leeftijd is van de kinderen. In Duitsland gaat men nog een stap verder door naar de kinderwens te hengelen middels een vakje: ‘gezin compleet’. Ondanks dat het niet ons land is dat onderzocht is, kunnen we ervan uitgaan dat de resultaten ook voor Nederland gelden, zo zegt onderzoeker professor Doris Weichselbaumer van de Universiteit van Linz in Oostenrijk.

Liever oudere kinderen

Vrouwen met twee kinderen waarvan de jongste onder de een is, meldt zich gemiddeld drie tot vier keer ziek per jaar. Vaders doen dat een stuk minder: zij melden zich maximaal 1 dag per jaar ziek vanwege een ziek kind. Zodra de jongste ouder is dan negen melden vrouwen zich nog maar een dag per jaar ziek, vanwege hun kind. Dat maakt dus dat werkgevers liever vrouwen aannemen met kinderen ouder dan negen jaar. Deze groep mag 14% vaker op gesprek komen dan vrouwen met kinderen jonger dan die leeftijd.

Fulltime is geen probleem

Wil je als vrouw fulltime aan de slag, verandert dat de zaak. De angst zit ‘m voor werkgevers vooral bij banen die part-time zijn. Werkgevers gaan er bij een veertigurige werkweek namelijk vanuit dat de opvang thuis goed geregeld zal zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

banner

Bron: RTLZ.nl | Beeld: Daria Shevtsova via Pexels
Marjolein woont in de stad (Amsterdam) maar hunkert naar de natuur. En als ze een tijdje door de duinen heeft gestruind, verlangt ze weer naar de stad met z'n knallende energie. Ze vindt de menselijke psyche rete-interessant en schrijft daarom graag op Viva over waarom we de dingen doen die we doen, waar we naar verlangen en hoe die grijze massa van ons werkt. Want eigenlijk zijn we maar gekke (en daarom interessante!) wezens.