Heel Holland Brakt: 10 hangovers en antikatertips van moeders

kater moeder

Borrel hier, kerstdiner daar… En voordat je het weet, word je de volgende dag in brakke toestand wakker. Met voor zeven uur al een paar gillende kinderen naast je bed, is het een regelrechte ramp. Daarom ter lering & leedvermaak: 10 hangovers en antikatertips van andere moeders.

Productie Marieke Ordelmans | Illustratie: Sandy van Helden via New Chique Agency

Nachtbraker

Marlies (30): “Vijf wijntjes na de bevalling staat ongeveer gelijk aan vijf flessen wijn voor de bevalling, zo ontdekte ik toen ik voor het eerst als nieuwbakken tweelingmoeder op stap ging. Ik was netjes voor vier uur ’s nachts thuis voor de nachtfles, alleen hing ik kotsend boven de plee toen ze honger kregen. Door de babyfoon hoorde ik hoe mijn vriend de boys suste, terwijl hij snel de flesjes klaarmaakte. Ik voelde me schuldig, maar dacht tegelijkertijd: sorry, maar mama heeft ook nog een eigen leven.”

Goeie actie

Wietske (28): “Beste anti-katertip? Ga naar buiten met je kinderen. Actie 
ondernemen zorgt er altijd voor dat ik er sneller weer bovenop ben, ook al gaat dat vooraf gepaard met de nodige tegenzin.”

Leve de tv

Elvira (31): “Ik zet mijn kind voor de televisie als ik een kater heb en duik zelf ook nog even mijn bed in tijdens haar middagdutje. Af en toe moet dat kunnen hoor.”

De kinderen vinden het een feest, zo’n vet ontbijt

Royale kater

Stella (32): “Tijdens Koningsnacht ging ons zoontje uit 
logeren. Wij begonnen vroeg met borrelen en eindigden laat in de kroeg. De volgende ochtend haalde mijn vriend hem om tien uur op, omdat ik dat niet trok. Na een douche en een broodje voelde ik me fit genoeg om mijn kind te ontvangen, dacht ik. Hij was nog geen tien minuten thuis of ik rende weer naar het toilet. Uiteindelijk konden we pas rond drie uur ’s middags naar de stad om Koningsdag te vieren. Best sneu, eigenlijk.”

Spuugparadijs

Liselore (29): “Zonder kater vind ik een middagje naar een overdekt speelparadijs al een uitdaging, laat staan als je de avond ervoor het vrijgezellenfeest hebt 
gehad van je beste vriendin. Toen ik een klein meisje in de wc naast mij hoorde zeggen: ‘Mama, waarom maakt die mevrouw naast ons spuug-
geluidjes?’ durfde ik niet meer van het toilet af te komen.”

Zout = fout

Amber (33): “Een collega vertelde ooit dat zij zweert bij van die vieze zoute sojasaus tegen een kater. Dat drinkt ze dan gewoon op! Als minder smerig alternatief probeerde ik zoute kippensoep. Ik hield het hooguit tien minuten
binnen. Geen succes dus.”

Fijn in de trein

Karin (32): “We hadden een bruiloft in Amsterdam en onze zoon sliep bij mijn ouders. Ik heb die dag een paar keer tegen mijn vriend gezegd: ‘Schat, drink niet te veel want we moeten Dave morgen al vroeg ophalen.’ De avond eindigde met mij kotsend terug in de trein. Bij gebrek aan een schone wc ving ik het op 
in mijn blauwe feestjurk. Enorm gênant, maar wel meteen de beste hangover-tip, want ik had daarna nergens last van. 
In tegenstelling tot mijn vriend, die zat met een zwaar hoofd 
in de speeltuin.”

Niet zo snel

Denise (27): “Een kater met een kind is de hel. Daarom zit er nu een 
natuurlijke rem op mijn zuipgedrag.”

Fanta + ei

Fanny (34): “Twee glazen Fanta voor het slapengaan en wakker worden met een uitsmijter met spek en 
kaas: ik ken geen beter antikaterrecept. En de kinderen vinden het een feest, die krijgen zelden zo’n vet 
ontbijt. Dat heft mijn schuldgevoel dan een beetje op.”

Klop-klop

Joyce (38): “Na eindelijk weer eens een feest te hebben gegeven voor onze verjaardagen – de jongste was zes maanden en het moest maar weer eens – werden we ’s ochtends om zes uur gewekt door de kinderen. We hadden een flinke kater. Of eigenlijk waren we gewoon nog dronken. Toen we een paar uur later alles hadden opgeruimd en lekker op de bank wilden ploffen omdat de kleintjes hun ochtendslaapje deden, klopten kennissen (type ‘die nodigen we uit maar hopelijk komen ze niet’) op het raam. Verstoppen had geen zin, het werd de ergste katerdag uit ons leven.”

Dit artikel is afkomstig uit VIVA Mama 8. Het blad ligt t/m 17 januari 2017 in de winkel of kan je hieronder online bestellen.

»Bestel VIVA online | Klik hier «