Wat als je een hekel krijgt aan het moederschap?

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: een hekel krijgen aan je moederschap. Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger

Veel zwangere vrouwen zitten op een roze wolk als ze een baby krijgen. Bij forummer Lin1207 begint die wolk al snel donkergrijs te kleuren. Met geen mogelijkheid krijgt ze haar dochter in slaap, waardoor ze allebei extreem moe zijn. Zo begint ze zelfs een beetje een hekel te krijgen aan het pas verworven moederschap. Wat zeggen de VIVA-forummers?

  • “Ik heb zelf geen kinderen, maar ken het verhaal van vriendinnen. Sommigen zaten er ook helemaal doorheen met een slechte slaper. Wat zij deden: iemand vragen om eens een nacht over te nemen of een keer overdag de baby mee te nemen voor een uur of twee, zodat ze een beetje kon bijslapen tussen de borstvoeding in. Het lijkt me erg rot voor je. Sterkte! Als die wolk blijft hangen, meteen naar de huisarts. Zoiets kun je beter vroeg aanpakken, anders kan het uitlopen tot een depressie.”
  • “Als jij heel gestrest bent, slecht in je vel zit en al opziet tegen de dag van morgen, voelt je kindje die spanning ook. Ze wordt daardoor hyperalert. Dat is een fysiologische reactie, jij straalt tenslotte stress uit. Dat lokt de primitieve vlucht- of vechtreactie uit en indirect geef je je baby dus het signaal om alert te blijven. Grote kans dat je kindje dus ook oververmoeid is. Als het jou lukt om meer te ontspannen, lukt dat je kind waarschijnlijk ook.”
  • “Ik kan je zeggen: it get’s better! Als je er middenin zit, lijkt het een eeuwigheid, maar het komt echt goed! Mijn dochter sliep wel overdag, maar tot drie maanden max 30-45 minuten. ‘s Nachts blokjes van maximaal twee uur. Ik kon de meeste dagen vier uur slapen. Kapót was ik. Mijn moeder ving mij op, zodat ik kon slapen. Daar heb ik heel veel aan gehad.”
  • “De eerste weken van het moederschap zijn ontzettend zwaar. En dat mag je ook echt vinden! …roze wolk? Hormonen door je lijf, slecht slapen, het gevoel geen moment meer voor jezelf te hebben. Zijn er hulptroepen die je kan inschakelen om een paar uur bij je dochter te laten zitten? Dan kun jij even naar buiten en jezelf opladen.”
  • “Heb je dit ook met je partner besproken? Dat lijkt me stap één. Het is JULLIE kind. Daarna eens samen kijken wat te doen. Wat kunnen jullie verzinnen om het weekend door te komen? En dan maandagochtend samen de huisarts bellen. Je bent niet alleen.”
  • “Ten eerste: je bent niet de enige! Vele vrouwen ervaren de eerste maanden als heel erg zwaar. Waar je wel voor moet uitkijken, is dat je niet (door slaapgebrek, hormonen, aanleg) in een postnatale depressie belandt. Ga bij jezelf even te raden of je ‘gewoon’ oververmoeid bent of dat je ook somber bent en bijvoorbeeld heel nare gedachten hebt. Ben je oververmoeid? Dan hulptroepen om je heen inschakelen. Jij moet blijven staan en dus slapen. Nu. Ben je daarnaast ook somber? Dan ook naar je huisarts. Er is iets aan te doen.”