Hoe een vrouw wil dat een man zich gedraagt tijdens de bevalling

bevalling

De een puft mee terwijl hij haar hand vasthoudt, de ander probeert de pijn te verlichten met wat (ongemakkelijke) grapjes. Hoe zou jij willen dat je partner zich gedraagt tijdens de bevalling? Wendelien (28) maakte tijdens haar zwangerschap een lijstje voor haar vriend: wat te doen tijdens de bevalling.

Tekst Jessica Sindelka | Beeld iStock

“Het idee ontstond op de partneravond van de zwangerschapscursus die ik volgde. We bespraken die avond wat onze mannen tijdens de bevalling voor ons kunnen betekenen. Hoewel ik het volste vertrouwen heb dat mijn vriend Elmar hier genoeg nuttige dingen uit heeft gehaald, merkte ik dat ik toch de behoefte had om op een rijtje te zetten wat ik graag zou willen dat hij doet. Voor het geval hij wat houvast nodig zou hebben, en ik het op dat moment even niet meer weet. De meeste dingen liggen misschien voor de hand, en waarschijnlijk zal hij die uit zichzelf ook wel doen. Maar alleen al het idee dat ik ze ergens heb opgeschreven geeft mij rust.”

To do:

  1. Me door de weeën te helpen door aan te moedigen en me te bevestigen;
  2. Me tijdens de weeën op hem te laten ‘hangen’;
  3. Vragen of er iemand af en toe foto’s kan maken;
  4. Helpen rustig te ademen;
  5. Helpen positief te blijven als het zwaar wordt. Herinneren waar we het voor doen: ons meisje!;
  6. Me (zo mogelijk) af en toe aan het lachen maken;
  7. Zorgen dat ik voldoende drink en elke twee uur naar de wc ga (schijnt belangrijk te zijn);
  8. Zorgen dat ik tijdens het persen mijn ogen open hou (anders ga je ‘in je hoofd’ persen in plaats van naar beneden);
  9. Als het helpt: masseren;
  10. Helpen met de communicatie met de verloskundige/arts als ik beslissingen moet maken (bijvoorbeeld over pijnbestrijding of knip).

 

En hoe ging het echt?

Na een zware, twintig uur durende bevalling is Wendeliens dochter Maximiliënne ter wereld gekomen. “Vooraf hebben we het lijstje goed doorgesproken. Elmar heeft het er niet letterlijk naast gehouden, maar doordat hij goed wist wat ik wilde zijn veel dingen gegaan zoals besproken. Zo ben ik heel blij met de foto’s en filmpjes die hij heeft gemaakt, omdat ik zelf veel heb gemist – al moet ik toegeven dat ik het de eerste week niet droog kon houden tijdens het kijken.

De bevalling was een stuk hectischer dan verwacht, dus van sommige dingen van het lijstje is het niet eens gekomen. Het persen was een rommeltje en ik wist soms ook totaal niet wat ik wanneer moest doen. Maar Elmar is een grote steun voor me geweest. Hij ondersteunde mij tijdens de weeën, hield mijn hoofd omhoog tijdens het persen, stopte het rietje van mijn water in mijn mond en aaide over mijn hoofd. Voor mij was het een heftige ervaring, en Elmar begrijpt dat. Aan een half woord heeft hij genoeg. Dat is voor mij nog veel waardevoller dan alle dingen op het lijstje. Toch heeft die lijst mij in de aanloop naar de bevalling veel rust en houvast geboden. Ik zou het andere moeders dan ook aanraden om er ook een te maken. Vooral voorafgaand aan de geboorte van je eerste kind, omdat je nog niet weet wat je kan verwachten.”

Zie ook:
Wat deed jouw man tijdens de bevalling?
7x bevallingstrends
De bevalling opwekken: kan dat wel of niet?
Pijnbestrijding tijdens de bevalling: wel of niet doen?

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.