Hoe gender disappointment bij ouders leidt tot schaamte- en schuldgevoel

zwanger raken duur

Het liefst wil je gewoon blij zijn met je baby, of het nu een jongetje of meisje is. Toch zijn veel ouders teleurgesteld over het geslacht van hun kind. Dit fenomeen – waar een groot taboe op rust – wordt gender disappointment genoemd.

Natuurlijk weet je tijdens je zwangerschap dat de kans op een jongetje even groot is als de kans op een meisje. Veel mensen hebben echter toch een specifieke voorkeur voor één van de twee. Als de baby een jongetje blijkt te zijn terwijl zij een meisje wilden – of andersom – kan dat leiden tot een grote teleurstelling.

Er zijn verschillende aanleidingen voor gender disappointment, zoals druk vanuit de familie. ‘Anderen hebben voorkeur voor een zoon omdat ze zelf seksueel misbruikt zijn en bang zijn dat een dochter dat ook zal meemaken. Ook hebben veel mensen vooropgezette ideeën over de eigenschappen van een bepaald geslacht, zoals het idee dat jongens druk en lastig zijn,’ vertelt gezondheidspsycholoog Merith Cohen de Lara aan de Volkskrant.

Op gender disappointment rust een groot taboe, zo bevestigt Cohen de Lara. Sommige ouders die hier last van hebben kampen met ernstige schaamte- en schuldgevoelens. Een aantal houdt er zelfs depressie- of angstklachten aan over. Om het fenomeen uit de taboesfeer te halen, richtte Bianca Rozendaal – praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg bij huisartsen – de website genderdisappointment.nl op.

Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar € 9,95 of 8 nummers voor € 19,95.

Bron de Volkskrant | Beeld Shutterstock

 

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.