Hoe maak je het internet veilig voor je kind?

internet veilig kind

Smartphones, tablets, laptops: er zijn talloze manieren om online te zijn. En daar maken we allemaal gretig gebruik van. En niet alleen wij, ook onze kinderen zijn helemaal thuis in de wereld van devices. Maar hoe zorg je ervoor dat je kids veilig zijn op het wereldwijde web? 5 tips om je kind online onder controle te houden.

Vergrendelen

De meeste tablets en telefoons hebben een vergrendelfunctie, zodat je maar één app kunt gebruiken. Nieuwsgierigheid wordt hiermee in de kiem gesmoord; na het spelen van een spelletje komen ze met geen mogelijkheid op vreemde sites terecht.

Veilige browser

Zorg dat je kinderen alleen het internet kunnen gebruiken met een veilige browser. MyBee is een goed voorbeeld: daarmee kunnen ze alleen sites bezoeken die geschikt voor hen zijn.

Aangepaste smartphone

De wereld van je kind hoeft niet groter te worden dan nodig is. Met de app Kytephone blokkeer je functies op de telefoon van je kind, die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Zo kunnen ze alleen gebeld worden door bekende nummers, kun je een maximale speeltijd instellen voor spelletjes en andere apps én kun je met de locatiewijzer zien waar je kind is.

Praten, praten, praten

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar praat met je kind over wat hij of zij online meemaakt. Vooral als het vervelende of verwarrende dingen zijn. Maak ook afspraken, bijvoorbeeld dat je kind alleen online mag praten of spelletjes mag spelen met mensen die hij of zij ook echt kent.

Up to date

Je kunt moeilijk inschatten wat er online gebeurt, als je zelf niet op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Voor iedereen die niet de hele dag het internet afspeurt naar de nieuwste snufjes, is er de website MijnKindOnline.nl, waar je actuele tips en informatie vindt over de laatste online trends. 

Heeft jouw kind weleens afgesproken met iemand die een heel ander persoon bleek te zijn? En wil je daarover vertellen bij het programma Thuis op zondag? In het SBS-programma wordt er binnenkort gepraat over online veiligheid van kinderen. Wat kan je als ouder doen om dit onder controle te houden? Wil jij hierover meepraten? Stuur dan (vrijblijvend ) een e-mail naar linda.westendorp@masmedia.tv.

Beeld: iStock