Hoe overleefde jij de slapeloze nachten?

slapeloze nachten

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: Hoe overleefde jij de slapeloze nachten? Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Wat als je kind extreem slecht slaapt? In VIVA Mama, die nu in de winkels ligt, vertelt journalist Patricia over haar dochter die nauwelijks tukt. Ze zoekt uit of slecht slapen op te lossen valt, of dat het in de genen zit. Wat tippen de forummers?

Tekst: Elfi Voorhuis | Beeld: iStock

 • “Overdag slapen als de baby slaapt. En laat je baby af en toe een nachtje logeren bij iemand anders, zodat je zelf kunt bijtanken.”
 • “Je erbij neerleggen dat je niet kunt slapen en dan rustig afwachten tot de dag dat je kind eindelijk besluit door te slapen. En elk moment dat je wel kunt slapen, ook echt slapen. Niet stofzuigen als je kind overdag eindelijk een uurtje slaapt, maar meteen slapen. De rest komt wel weer.”
 • “Accepteren dat het nou eenmaal zo is (makkelijker gezegd dan gedaan) en het jezelf zo comfortabel mogelijk maken. Go with the flow! Als dat betekent dat je baby bij je in bed slaapt, of dat je het huishouden verslonst: prima. Mag gewoon.”
 • “Mijn kind sliep bij mij. Wanneer ze wakker werd, werd ik ook wakker (je slaapcyclus synchroniseert) en legde ik haar aan de borst. Vaak dronk ze zichzelf dan weer in slaap. Eigenlijk zoals het in de natuur ook gaat.”
 • “Het went! En als de baby overdag een slaapje doet, vergeet dan niet om ook wat uren mee te pikken. Huishouden is even iets minder belangrijk.”
 • “Wij overleefden in ploegendiensten. Ik ging slapen om 21 uur, mijn man deed dan de avond en de late fles, vanaf 1 uur nam ik het over als het nodig was. Gelukkig waren er weinig nachten dat ze weinig sliepen. Dat kwam eigenlijk alleen voor bij mijn oudste en daar bleek een medische reden voor te zijn. Als een kind zo weinig slaapt is het uitsluiten van een medische oorzaak verstandig.”
 • “Baby in eigen kamer laten slapen, in het huishouden alleen het hoognodige doen en slapen wanneer je baby slaapt, afwisselen met je man, ’s avonds gaan slapen wanneer de baby gaat slapen en de baby af en toe ergens anders laten logeren, waardoor jullie kunnen bijtanken.”
 • “Accepteren. Ik stond op de overleefmodus. En ik vond het ook fijn om naar mijn werk te gaan, dan had ik een beetje afleiding en rust.”
 • “Co-sleeper de eerste 8 maanden. Af en toe een dag vrij nemen en je kind toch naar het kinderdagverblijf brengen. En op zolder slapen met oordoppen.”
 • “In het begin is het even tanden op elkaar, maar ik denk dat alles aan te leren is, dus ook slapen (mits er geen medische problemen zijn). Toen mijn baby’s drie à vier maanden oud waren, heb ik een schema ingevoerd, zodat slaap iets is waar je op kunt rekenen. En toen ze zes maanden waren, ben ik gestopt met nachtvoedingen en heb ik slaaptraining gedaan om de laatste kronkels eruit te krijgen.”
 • “Gewoon door blijven ademen.”

VIVA Mama is deze maand óók voor papa’s. Draai de speciale dubbeleditie – die nu in de winkels ligt – om!

Lees ook de andere VIVA Mama Forumdagen:
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld
Goed bevallen: aanraders voor in de ziekenhuistas
Babytips die je zelf had willen krijgen
Na de bevalling, ga ik…
De grappigste opmerkingen over fles- en borstvoeding.
De bizarste kraamcadeaus
Wat hebben de zwangerschapshormonen jou laten doen?
Bevallingsbloopers
Hilarische kinderuitspraken
Lompe opmerkingen in de kraamtijd
Wat vind jij de meest bizarre kindernamen?
Voor welke gebeurtenis schaam jij je diep als moeder?