Word abonnee

VIVA stopt

VIVA stopt

Geen resultaten gevonden Misschien heb je de verkeerde zoekterm gebruikt.

Zoekfilters:

Hou je van al je kinderen evenveel?

museum

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: Hou je van al je kinderen evenveel? Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Tekst: Elfi Voorhuis | Beeld: iStock

‘Ik hou van al mijn kinderen evenveel’, is een uitspraak die je vast vaker hebt gehoord. Maar is dat wel echt zo? Heb je als ouder echt geen voorkeur? Of kan het echt, van al je kinderen evenveel houden? Forummers geven hun mening.

 • “Van al mijn kinderen hou ik evenveel. Ik heb geen voorkeur, al is de één wel wat makkelijker dan de ander. Ik zou nooit kunnen kiezen in ieder geval.”
 • “Ik vind de één beslist leuker dan de andere twee. Welk kind ik het leukste vind, wisselt per dag.”
 • “Mijn ouders hebben een duidelijke voorkeur voor mijn broer. Ik heb net een kind gekregen en ik kan me zoals de meesten niet voorstellen dat ik van een tweede evenveel ga houden. Wij durven de gok dus niet te nemen en houden het bij één.”
 • “Ik hou van al mijn kinderen evenveel, maar de manier waarop ik dat voel en de intensiteit van de emoties verschilt per kind en ook in verloop van tijd.”
 • “Van beiden hou ik onvoorwaardelijk veel. Ik kon het me niet voorstellen toen ik nog maar één kind had, maar zo werkt het toch echt. Bij de volgende is het precies zo. Liefde heeft geen limiet, dat heeft de natuur heel mooi geregeld.”
 • “Toch merk je het vaak wel bij anderen dat er een favoriet kind is. Sterker nog: bij mijn schoonouders is er een duidelijke rangorde. Ook bij de kleinkinderen.”
 • “Ik denk dat naarmate de kinderen volwassen worden, de voorkeur duidelijk zichtbaar wordt. Ik zie bij de mensen om mij heen duidelijk wie de favoriet is van het gezin.”
 • “Mijn schoonouders hebben een duidelijke voorkeur voor hun jongste. Ze doen nu wel hun best om het recht te breien, maar mijn vriend was in zijn jeugd behoorlijk ongelukkig thuis.”
 • “Ik kan me voorstellen dat het meer van de één dan van de ander houden sneller gebeurt bij oudere kinderen.”
 • “Je kan van jam houden én van worst. De ene keer wil je liever worst en dan weer liever jam. En zo zit het ook met de liefde voor je kinderen. Ik zou wel altijd proberen om de aandacht tussen de kinderen gelijk te verdelen, ondanks je voorkeur.”
 • “Ik hou van mijn kinderen evenveel. maar met de één loopt het soms wel makkelijker dan met de ander. Ik heb één kind dat ontzettend op mij lijkt in karakter en die ik dus van nature heel erg snap en met wie ik dus ook heel goed kan omgaan op lastige momenten. Gelukkig heeft hun vader het tegenovergestelde en ‘tolken’ we af en toe even. Maar dat heeft weinig te maken met liefde, wel met hoe makkelijk je de gebruiksaanwijzing van je kind leest.”
 • “Bij mij heeft de liefde wel moeten groeien. Dat was bij de eerste zo en ook bij de tweede. De eerste weken na de geboorte van nummer twee hield ik meer van mijn oudste, totdat nummer twee ook net zo vertrouwd en ‘van mij’ was.”
 • “Ik heb twee kinderen, van wie er eentje al vanaf de geboorte erg lastig is. Hij heeft een vorm van autisme en een opstandigheidstoornis. Hij is dwars en hij heeft me vaak tot wanhoop gedreven. Zijn jongere broertje is erg makkelijk. Dus heel eerlijk, ik denk dat ik toch iets meer van jongste hou.”
 • “Misschien is het zo dat je als ouders van jonge kinderen, van ieder kind evenveel houdt. Maar kleine kinderen worden volwassen en dan verandert de relatie.”
 • “Niemand zal zeggen dat ze meer van het ene kind houden dan van het andere. En ik denk ook dat de meeste ouders het echt zo ervaren.”

Lees ook de andere VIVA Mama Forumdagen:
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld
Goed bevallen: aanraders voor in de ziekenhuistas
Babytips die je zelf had willen krijgen
Na de bevalling, ga ik…
De grappigste opmerkingen over fles- en borstvoeding.
De bizarste kraamcadeaus
Wat hebben de zwangerschapshormonen jou laten doen?
Bevallingsbloopers
Hilarische kinderuitspraken
Lompe opmerkingen in de kraamtijd
Wat vind jij de meest bizarre kindernamen?
Voor welke gebeurtenis schaam jij je diep als moeder?